På landsbasis er snittprisen for boliger så langt i år 5,2 prosent høyere enn de var i fjor. Men i Tromsø har det vært en prisøkning på åtte prosent.

– Tromsø har hatt den sterkeste boligprisøkningen ganske lenge. Det var byen som slet mest etter finanskrisen, og det var mange boliger man slet med å få solgt unna. Den gang var det over 600 boliger som lå ute til salgs. I dag er det under 200 — altså under en tredjedel. Effekten av det er at Tromsø har fått en ganske kraftig prisvekst, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Høy kvadratmeterpris

Så langt i år er den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for boliger på 31.800 kroner. Mens den var på 29.400 kroner i 2012.

Fra februar til mars økte kvadratmeterprisen til 32.000 kroner. Det er en økning på 0,7 prosent.

Prisveksten vil ikke fortsette

Men den voldsomme prisveksten kommer ikke til å vare, tror Dreyer.

– Vi går inn i en periode der det kommer flere boliger for salg. Vi kaller det vårflommen. Spesielt i nord merker man vårflommen, og lyset påvirker dette. Vi tror dette vil dempe prisveksten i Tromsø. Den vil flate ut, og jeg tror ikke prisene vil øke ut året, sier Dreyer.

Kort tid å selge

Tiden det tar å selge en bolig er også ganske kort sammenlignet med hvordan boligmarkedet har vært. Nå tar det 26 dager fra en bolig blir annonsert for salg til den blir solgt. Det er to dager lenger enn landsgjennomsnittet.

I mars ble det solgt 99 boliger. Til sammenligning ble det solgt 125 boliger i mars 2012.