– Jeg trodde — ærlig talt — denne saken var løst og ute av verden for lenge siden. Men sist fredag kom sjokket. Da kunne arbeidsgiveren min fortelle at han var pålagt — av namsmannen i Oslo — å trekke meg i lønn.

Nytt mareritt

27-åringen, som er i etableringsfasen med samboer og baby, må bare erkjenne at marerittet fra i fjor er i gang igjen. Parets største ønske er å skaffe egen bolig, men med flere inkassobyrå og namsmannen «i hælene», må planene settes på vent.

I går formiddag var tromsømannen i kontakt med namsmannen lokalt. Men de kunne ikke gripe inn i forhold som ligger inn under Oslo:

– Derimot fikk jeg vite at jeg skylder 16.000 kroner til to firma i Drammen, ulike teleselskap fordi det er registrert 14 mobilnummer på meg, et kraftselskap, kommunale avgifter i hovedstaden og årsavgift på en Toyota som jeg aldri har eid. I sum vet jeg ikke hva det dreier seg om, men nå er det nok, sier Narve Janssønn Strand.

Narkoliga

Historien startet i fjor da 27-åringen fikk en telefon fra politiet i Oslo.

– Vedkommende som ringte, røpet at jeg sto som eier av en bolig i Løkkelia. Der var det avdekket stor narkotikavirksomhet — blant annet med en svær hasjplantasje i boligen. Den ble rullet opp da kraftleverandøren registrerte en voldsom økning i strømforbruket. Dermed ble politiet koblet inn.

Strand sier videre at politiet ba han om å ikke tenke mer på saken. De hadde tatt de involverte som hadde innrømmet både huskjøpet, ID-tyveri og narkotikatrafikken.

Helt ukjent

27-åringen skjønner at det har tatt nesten ett år fra han ble svindlet til inkassokravene kommer:

– Alt er kjøpt igjennom adressen i Oslo. Derfor har alle krav og purringer havnet i postkassen der. Nå vet jeg ikke hvor omfattende svindelen er og hvor mange hvor mange krav som vil dukke opp. Men jeg er forberedt på det verste.

– Jeg er maktesløs etter at narkoligaen stjal identiteten min. Nå må jeg starte undersøkelser for å finne ut hva som er kjøpt og anskaffet i mitt navn.

Ingen eierforhold

Strand sier at hans selvangivelse – som nylig kom — ikke inneholder opplysninger om noe eierforhold til husværet i Oslo. Det tar han som et tegn på at myndighetene har slettet «kjøpet».

– Men nå dukker all verdens ting opp — ting jeg ikke har hatt noen befatning med. Dette er noe jeg beklager sterkt og lurer på hvor lang tid det vil ta å slette det inkassobyråene har på meg, sier Narve Janssønn Strand — lett forbannet over å ha blitt dratt inn i saken.