Statsråden er i Tromsø denne helgen i forbindelse med SVs konferanse "Ja til Nord-Norge" på Kongsbakken.

Hun er klar på at hvis Høyre kommer i regjering etter valget til høsten, så vil den videregående skolestrukturen i Troms bli radikalt forandret.

- Ja, da vil private skoler få sjansen igjen. Og da vil debatten omkring skolestrukturen måtte tas helt på nytt igjen, sier Halvorsen til itromso.no. Se Halvorsen forklare hva hun mener i web-tv-innslaget øverst i saken!

Må legge ned

Hun viser til at det før SV kom i regjering i 2005 var planer om flere private videregående skoler i Tromsø.

- Før vi fikk omgjort loven sto tre skoler klare til å etablere seg i Tromsø. Disse utgjorde 1.140 skoleplasser og ville hvis de ble etablert medført at skoler i distriktet hadde måttet legge ned på grunn av for få elever, sier Halvorsen.

På hybel

Kunnskapsministeren sier at med 6.400 elever totalt i Troms, hvor av halvparten i Tromsø, så ville privatskolene utgjøre en stor andel av det totale tilbudet.

- Det ville blitt et massivt tromsøsug, ettersom alle privatskolene ville ligge her. Mange flere ville også måtte bo på hybel i Tromsø og ungdommene fra distriktene rundt Tromsø vil måtte reise enda tidligere til Tromsø - med ytterligere utarming av distriktene som resultat, sier Halvorsen.

- Irreversibelt

Torgeir Knag Fylkesnes, Troms SVs stortingskandidat, mener et borgerlig regime etter valget vil gjøre grep i skolestrukturen som vil være vanskelig å gjøre om igjen.

- Ja, dette er i stor grad irreversible avgjørelser som vil ramme spesielt skoler som Nordkjosbotn og Nordreisa, mener Knag Fylkesnes.

Kunnskapsministeren mener Høyre må svare på hva de vil i denne saken før valget.

- Velgerne har krav på å få vite dette før valget. For vi snakker om dramatiske følger for skolestrukturen i fylket, sier kunnskapsministeren.

Sterk offentlig skole fortsatt

Og Høyre har ingenting imot å svare. Fylkesråd for utdanning i Troms, Kent Gudmundsen, mener SV kommer med skremselsbilder uten rot i virkeligheten.

- Vi har ikke endret våre holdninger på det området. Vi vil fortsatt ha en sterk og god offentlig skole. Samtidig mener vi at privatskolene kan være et viktig supplement og et positivt alternativ til det offentlige tilbudet. Det er godt med litt konkurranse. Det fører med seg nytenkning, sier Gudmundsen.

Ikke voldsomt inntog

Gudmundsen sier at Høyre ikke vil gå inn for å etablere en rekke private skoletilbud i Troms.

- Nei, det er ikke snakk om at det skal bli et voldsomt inntog av private skoler. Vi vil jobbe for en god offentlig skole også eter valget.

- Men SV er redd for at privatskoler som etablerer seg i Tromsø vil gjøre at skoleplasser forsvinner i distriktet og dermed også skoler. Kan Høyre garantere for den skolestrukturen som er i fylket nå også hvis man kommer i regjering?

- Ja. Vi er ferdig med å diskutere skolestrukturen i Troms. Vi har brukt mye ressurser og tid på å få et godt sluttresultat. Den strukturen vi har nå vil stå seg i mange år og nå skal vi investere flere 100-talls millioner på skolen de nærmeste årene, sier fylkesråden.

Fylkesråd for utdanning Kent Gudmundsen Foto: Tom Benjaminsen