Når svaksynte Ruth Lauvanger og Unn Tone Forfang Jenssen ber sine hunder søke overgang før de skal krysse veien utenfor Tempogården i sentrum skjer det lite.

For verken førerhunden Larissa eller Nala klarer å finne noe overgangsfelt.

De hvite stripene som førerhundene er trent opp til å se, er for lengst slitt bort.

– Når det ikke er overgangsfelt så vet ikke hunden hva den skal se etter. Og hunden blir forvirret, forteller Lauvanger.

Og det skaper også stor forvirring for de firbeintes eiere.

Avhengig av førerhund

Lauvanger, som er blind, har i ti år vært avhengig av førerhund. Mens Forfang Jenssen har benyttet seg av førerhund siden august.

– Når hundene søker etter striper, da vet vi at det er overgangsfelt, og at vi kommer oss riktig over, forteller Forfang Jenssen.

Men når hunden ikke har striper å forholde seg til, gjør det at hunden ikke forstår hvor den skal stoppe i forhold til veien, for å geleide eierne sine over.

– Hvis vi står utenfor overgangsfeltet så stopper jo ikke bilene, men når hundene ikke klarer å se feltet, så blir vi stående der, sier hun.

De opplever da ofte at biler tuter, og lurer på om de skal over.

– For meg så betyr jo tuting fare. Jeg klarer ikke å se om biler tuter fordi jeg må passe meg, eller for å signalisere at jeg kan krysse veien, forteller Lauvang.

Lenge til merking

Nå som det har blitt bart på veiene håper de at gangfeltene raskt kan bli merket opp igjen, så det blir enklere for dem og ferdes.

– Det er tøft nok og ferdes fra før av for oss, med masse trafikk og folk, og når hundene ikke har mulighet til å orientere seg, så blir det enda vanskeligere, forteller Lauvang.

Men Tromsø svaksynte må nok gå omtrent en måned til før gangfeltene blir merket.

– Vi har planer for merking. Fotgjengeroverganger blir merket hvert år, men det blir fort slitt. Men vi skal merke så snart vi kommer i gang når vi er ferdig med vintervedlikeholdet. Det vil bli etter 17. mai, forteller driftsleder Jan Konrad Wiesener i Bydrift.