Snøen tiner og et av de sikreste vårtegn er utenlandske steinleggere som kommer til Norge for å tilby sine tjenester.

Felles for de fleste av disse, mange av dem irske og britiske, er imidlertid at de opererer ulovlig. De betaler ikke skatt, trygdeavgift eller merverdiavgift og de forlanger kontant betaling. Det vil Skatt nord til livs.

- Vi har omreisende briter og irer som kommer på døra til folk med tilbud om billig asfaltering eller steinlegging. De fleste driver ulovlig og det er derfor også ulovlig å kjøpe tjenester av de, sier underdirektør Anita Dalheim i Skatt nord.

- Betal via bank

Skatt nord vet at de ulovlige håndverkerne gjør sitt inntog i Nord-Norge i disse dager. Noen har sågar kommet til Tromsø allerede. Og arbeidsledighet og nedgangstider i mange europeiske land gjør det ikke mindre attraktivt å reise nordover for å svindle nordmenn.

- I mange tilfeller er det snakk om organisert kriminalitet. Det kan være ganske tøffe tilstander, og utrygt for folk. Det har vi sett eksempler på sørpå, med utpressing og lureri, sier Dalheim.

Kommunikasjonsrådgiver Randi Iversen viser til følgende sjekkpunkter for forbrukerne:

  • Sjekk at firmaet er registrert i Brønnøysundregistrene og Merverdiavgiftsregisteret.

  • Kan du betale via bank?

  • Får du faktura?

- Det er ingen gode grunner for at håndverkere krever at du skal betale kontant. Hvis håndverkerne insisterer på å få kontant betaling, på forskudd til og med, så er det garantert useriøse aktører. Da er det bare å lukke døra, sier Iversen.

- Det er faktisk ulovlig å betale over 10.000 kontant. Og det er ulovlig selv om du skulle få kvittering for det, sier Anita Dalheim, som oppfordrer alle kjøpere til å betale via bank.

- Da unngår du å bli stilt ansvarlig i ettertid, sier Dalheim.

Har nok å gjøre

Dalheim understreker at det ikke er noen grunn til å la seg lure, hvis man virkelig vil unngå å bruke useriøs arbeidskraft.

- Seriøse håndverkere har såpass fulle ordrebøker at de ikke drar rundt på dørene til folk og ber om mer arbeid. At noen gjør det, bør være nok til å vekke mistanke hos folk, sier Dalheim.

Skatt nord har denne typen svart arbeid som førsteprioritet i sommer. Sammen med Politiet, Arbeidstilsynet og Tollvesenet skal de ha kontroller rundt omkring.

Kan straffes

For skulle du falle for fristelsen til å ta imot tilbud om steinlegging, så er det greit å vite følgende, ifølge Anita Dalheim:

- Hvis det kan bevises at kjøper har medvirket til unndragelser av skatter og avgifter, kan kjøper også straffes. I verste fall med fengsel.

- Det er langt fra usannsynlig at vi plutselig står i oppkjørselen din. Vi får blant annet tips fra leverandører av stein her i Tromsø og vil kunne oppsøke folk på oppgitte adresser, fortsetter Dalheim.

Samtidig som hun oppfordrer folk til å ikke la seg friste til billig steinlegging, så ber hun også tromsøbedrifter om å holde øyne og ører åpne.

- Disse useriøse aktørene kjøper jo varer her i Tromsø - for eksempel stein. Da kan leverandørene være obs på dette og bidra til at markedet blir dårligere for useriøse steinleggere, sier underdirektør Anita Dalheim.