Den enorme mosaikken ble hengt opp på veggen til Torgcenteret torsdag ettermiddag. Kunstneren selv, Marit Bockelie, var til stede for å bivåne happeningen. Hun er glad for å kunne pynte opp i sentrum.

- Ja, det har blitt slik jeg så for meg. Jeg må flikke litt på bildet ser jeg, men ellers er jeg fornøyd, sier Bockelie til itromso.no.

Attraksjon

Mannen som har bestilt kunstverket, gårdeier Odd Erik Hagen-Olsen er glad for at han har fått bildet på plass.

- Dette har Marit fortjent. Det brukes alt for mye kunstnere sørfra når vi skal smykke ut her i Tromsø. Jeg ville ha en tromsøkunstner, sier Hagen-Olsen, som har tatt kostnadene med gigantbildet på strak arm.

- Prisen er hemmelig. Men dette er en attraksjon for Tromsø, slår Hagen-Olsen fast.

Mange skuelystne

Og det kunne da også itromso.no med selvsyn se torsdag ettermiddag. Det var en god del skuelystne som stoppet opp for å se på kunstverket. Biler som kjørte gjennom Sjøgata saknet farten for å beskue mosaikken.

To av de som stoppet opp og tok mosaikken i nærmere øyesyn var byjentene Else Holm og Marianne Holm Jensen - gamle Bockelie-naboer fra Storgatbakken. De var storfornøyd med byens nye attraksjon.

- Det er alle tiders. Vi visste jo om at det skulle komme og måtte få det med oss, sier Else Holm.

Datteren Mariann tror kunstverket vil lyse opp i byen - bokstavelig talt.

- Det gjør seg så fint her i sørveggen. Jeg ser jo at steinene i mosaikken glitrer i sola. Og Torgcenteret trengte jo noe pent som dette, sier Holm Jensen.

Prisverdig

Også leder i Driftig Sentrum, Kjell Arvid Andreassen, gir tommelen opp for mosaikken i sentrum.

- Det er et fantastisk bilde som blir en liten attraksjon i byen. Og så tror jeg det blir et veldig bra blikkfang i høstmørket, når det blir litt belyst og fargene i steinene forhåpentligvis kommer enda bedre fram.

Andreassen håper at man kan få mer av denne typen kunst i tromsøgatene.

- I aller høyeste grad. Alt som kan forskjønne fasader og bygninger er kjærkomment. At private aktører tar ansvar på denne måten er veldig prisverdig, sier lederen i Driftig Sentrum.

Bladgull og Venezia-stein

Men at det har kostet med bladgull og stein fra blant annet Venezia er det ingen tvil om. Hele mosaikkbildet er på 30 kvadratmeter og veier 1,5 tonn, inkludert stein fra Tromsdalstind også.

- Det er tungt, ja. Jeg har laget det i tre deler, men likevel er det litt av en utfordring å få det på veggen. Og så får vi litt problemer i skjøtene, ser jeg. Der må jeg gjøre noe, sier Bockelie, som da må opp i lift for få jobbet.

- Heldigvis har jeg ikke høydeskrekk, smiler tromsøkunstneren.

Nye kunstverk?

Kunstverket er en slags essens av Tromsø, med blant annet brua, Tromsdalstinden, den katolske kirke og Ishavskatedralen. Den kjente tromsøkunstneren har hatt stor hjelp av like velkjent Kine Hellebust.

- Hun har blant annet stått for Tromsøbrua på bildet, sier Bockelie, som slett ikke fremmed for å gjøre flere stunt som dette.

- Ja, jeg fortsetter gjerne med nye kunstverk, hvis noen er interesserte.

- Og jeg håper at flere har lyst til å bidra til å forskjønne sentrum. Det trengs, sier Odd Erik Hagen-Olsen.

Si din mening om byens nyeste kunstverk!

ESSENSEN AV TROMSØ: Marit Bockelie har fått med seg både Tromsdalstind, Tromsøbrua, Ishavskatedralen, Torghuken, Stortorget og den katolske kirke i kunstverket som nå pryder sørveggen på Torgcenteret. Foto: Torbjørn O. Karlsen
Else Holm (til venstre) og Marianne Holm Jensen ga mye skryt til Marit Bockelie og hennes nyeste kunstverk. Foto: Torbjørn O. Karlsen