Det er i en undersøkelse gjort av Infact for avisen Nordlys at tromsøværinger viser seg negativ til å legge til rette for romfolket i byen.

Kun 20,9 prosent av de spurte svarte ja på spørsmålet ”Bør eller bør ikke kommunen legge til rette for at romfolket kan oppholde seg i Tromsø?”. 59,6 prosent av de spurte har svart nei på det samme spørsmålet.

- Hygiensk utilfredsstillende

iTromsø har skrevet mye de siste ukene om at romfolket har slått seg ned på Mandelasletta i Tromsdalen. De har nå fått beskjed av kommunen og byråd Kristoffer Kanestrøm om å fjerne seg derfra på grunn av det kommunen kaller ”en hygiensk utilfredsstillende situasjon”.

Ordfører Jens Johan Hjort er på linje med flertallet av befolkningen i spørsmålet om tilrettelegging for romfolket. Han ønsker heller ikke å tilrettelegge for romfolket i Tromsø.

- Vi som ansvarlige i kommunen har et primæransvar overfor egne borgere. Før vi hiver oss over nye problemstillinger, må vi ivareta våre egne innbyggere, sier Hjort til Nordlys.

Han understreker imidlertid at han har stor forståelse for at mennesker som har det vanskelig, søker seg til Norge.

I juli i fjor slo noen fra romfolket seg ned under Sandnessundbrua. Ann-Karina Sogge hos Kirkens bymisjon slo fast ved inngangen til 2013 at romfolket har kommet for å bli.

- Tromsø som samfunn må tåle det. Selv om jeg vet at kommunen er engasjert i romfolkets velferd, er det ikke deres primære oppgave, nor jeg forstår. Det er mange vanskelige problemstillinger som oppstår, men det handler om å bry seg og å gi mennesker et menneskeverd. En by har mange ansikter, og noen av dem kan sitte åpenlyst på et fortau, sa Sogge.