Da Arthur Buchardt (65) i fjor la fram sine nye hotellplaner i Tromsø, med et 83 meter høyt og 12.000 kvadratmeter stort hotell til mellom 500 millioner kroner og én milliard i sørbyen, oppsto det protester. Flere politikere fryktet det ville være til hinder for Framsenterets fremtidige utbyggingsplaner, mens andre mente hotellet ville skape en for stor skygge.

Siden den gang har Buchardt endret sine hotellplaner, og de siste tegningene han la frem så ganske annerledes ut enn det opprinnelige T-hotellet, som fikk slakt av byens arkitekter, og ble beskrevet som "en skrekkfilm".  Det nye prosjektet skal ligge tett inntil Framsenteret og skal få en form slik at det passer inn i det direktøren for Polarinstituttet, Jan-Gunnar Winther, beskriver som "den polare familien".

Tilbakemeldingene på de nye hotellplanene lot ikke vente på seg, og hotellkongen har så langt bare hørt rosende ord om sitt nye prosjekt.

- Veldig mange har reagert positivt. Det har jeg fått høre fra blant annet drosjesjåfører, folk på flyplassen, journalister, mannen i gata og fra konkurrenter, sier Buchardt.

Vil fortsette å vokse

En annen som investerer store penger i tromsø, er hotellkongen Petter Stordalen.

- Tromsø er mer enn bare nordlyset og ishavskatedralen. Det er en soloppgangsby, hovedstaden i nord. Derfor velger jeg å bygge to nye hoteller i Tromsø, forteller han.

Stordalens to prosjekter i Tromsø er allerede godt i gang. Luksushotellet The Edge skal åpne allerede neste år, og lavprishotellet Comfort Express Tromsø vil åpne senere i år.

- Tromsø er en by i vekst, og byen kommer til å fortsette å vokse, begrunner Stordalen videre.

Milliardinvestering

Forretningsmannen Christian Ringnes (59) er den - blant de øvrige investorene - som har tenkt å legge mest penger igjen i Tromsø. Han planlegger å bruke rundt én milliard i det som skal bli et opplevelsessenter i Mack-kvartalet.

- Eierne av Mack ga oss en mulighet til å investere i det som kanskje er den fineste tomten i Tromsø. Det er sjeldent man får arbeide med en så stor og sentralt beliggende eiendom, forteller han.

Planen er å fylle Mack-kvartalet med kultur, over 100 butikker, opplevelsessenter og hotell.

- Vi investerer i Tromsø ut ifra en forventning. Byen er det viktigste regionsenteret i Nord-Norge, og er en stor og viktig by på linje med Bergen, Trondheim og Stavanger, sier Ringnes. Ringnes opplever at byen har en positivitet over seg.

- Tromsø har en egen spirit

- Tromsø er en by man blir godt mottatt i. Det er en by med kjempegode utsikter, god vekst og en fornuftig administrasjon. Det er rett og slett en kjempehyggelig by, forteller han.

Ringnes beskriver Tromsø som en inspirerende by og kommer også med følgende sjarmstrofe til Tromsø-væringene.

- Det er så mye hygge i byen. Tromsø har en egen spirit. Folk i nord snakker rett fra levra. De er heller ikke redd for å ta seg en fest, men arbeider fortsatt hardt dagen etter. Det er mye inspirasjon i Tromsø, og det liker vi.

- En fremtidsby

89 år gamle Olav Thon - som er på 198. plass på Forbes sin liste over verdens rikeste menn - planlegger en stor utvidelse av Pyramiden kjøpesenter, samt oppføring av et 11. etasjer stort boligkompleks med en 2.000 til 3.000 kvadratmeter stor matvareforretning populært døpt «Thon Tower» i nordbyen. Grunnen er at han ser på Tromsø som en by for fremtiden.

- Byen har masse. Og næringslivet i Tromsø kommer bare til å bli mer og mer interessant etter hvert som man finner olje i nord, forteller han.

Thon eier 70 hoteller og 70 kjøpesentre, han gleder seg voldsomt til å komme i gang med de nye byggeplanene.

- Tromsø kalles jo Nordens Paris. I stedet for å investere i Paris, kan jeg like gjerne gjøre det i Tromsø, sier han med en spøkefull tone.