Gøte Nilsen fra Tromsø er hobbyfisker, og var ute sammen med en kamerat da kveitebeistet på 182 kilo og 241 centimeter bet på kroken ved Rebbenesøya, nord for Ringvassøya i Troms.

- Først trodde jeg at jeg hadde satt stanga i bunnen, og begynte å rykke litt. Så begynte det å røre på seg der nede, og da skjønte vi at det var liv i det hele, forteller Nilsen til iTromsø.

Tok opp kampen

Til å begynne med visste ikke karene hva de hadde fått på kroken, men det fort klart at det ikke var noe smårusk.

- Vi brukte tre kvarter på å få den opp til båten. Den var fire ganger helt oppe ved båten før den gikk ned til bunns igjen, sier Nilsen.

Det hele ble en omstendig prosess for de to kameratene, som måtte bakste med kveita alene i en 20 fots båt.

- Til slutt fikk vi kveitekroken gjennom underkjeven på kveita, slik at den satt skikkelig. Da ble det litt lettere å få den opp til båten, men den dro båten rundt i sirkel flere ganger før vi kom så langt, sier Nilsen.

Nektet å dø

Men kampen var ikke over, selv om kvita omsider satt sikkelig på. For kjempefisken ville ikke gi opp kampen for livet. Den nektet rett og slett å dø.

- Vi prøvde å slå den i hodet, og det fungerer jo vanligvis bra på mindre kveiter, men den ville ikke dø. Vi måtte stikke kniven inn mellom gjellene, og bløgge den (tappe den for blod red.amn) for å få den til dø. Den var ganske seiglivet, for å si det sånn, forteller Nilsen.

Da kveita endelig gav opp kampen for livet, gjensto fortsatt den verste delen av jobben, nemlig å få beistet i land.

- Vi var kun to mann, og hadde ikke mulighet til å få den opp i båten. Så vi måtte taue den etter båten helt inn til Dåfjord. Det brukte vi tre timer på, og det gikk ikke fort, sier Nilsen.

Opp med heisekran

Vel fremme i Dåfjord måtte man ta maskinelle krefter i bruk for å få kveita opp av havet og over på kaia. Med heisekran ble den løftet varsomt opp på kaikanten, før den ble stykket opp og solgt. For Nilsen var det ikke noe poeng i å beholde kveita, siden han fortrekker å spise mindre kveiter, som ofte smaker bedre.

- Vi solgte den til fiskehandlerne. Vi skal nok få tatt mindre kveiter etterhvert, som er bedre mat, sier han.

Nilsen er en ren hobbyfisker, og er ivrig på kveitefiske, men han har aldri tatt en kveite som er i nærheten så stor som gårsdagens fangst. Det var også første gang han prøvde seg i akkurat dette området.

- Den største jeg har fått tidligere er vel 70 kilo, så det er ingenting i mot dette. Det er ganske imponerende, og det er nok sikkert årsrekord, mener Nilsen.

Norgesrekord i kveite på stang er 245 kilo. Den ble satt av en tysker utenfor Senja i 2011.

ENORM: Dette bildet ble tatt av Frank Nicolaisen, som kom til med sin båt, for å hjelpe Nilsen med monsterkveita. Foto: FRANK NICOLAISEN