Det var den omtalte skiltdebatten i Tromsø som ga fart på ideen om å skape et nettsted der samiske myter blir byttet ut med fakta. Etter lang tid som en brokk idé, har organisasjonene Antirastisk senter og Jurddabeassi nå lansert nettstedet.

Motvekt i debatten

– Når samiske tema blir tatt opp i media, ser vi at nettdebatten oversvømmes av misforståelser og fordommer som ødelegger diskusjonen. Det blir umulig å diskutere helt grunnleggende ting uten at debatten fylles av anklager mot samer. Vi ville lage en motvekt til dette, en side som viser at mye av det man får høre rett og slett er myter, sier Mikkel Berg-Nordlie, som gjennom Samisk Hus i Oslo har vært med å starte nettstedet.

Flere hundre timer med frivillig arbeid og dugnad står bak prosjektet. Med hjelp av midler fra Fritt Ord og Sametinget, er det torsdag kveld klart for offisiell lansering.

– Vi vil vise at mange av påstandene ikke har grunnlag i den virkelige verden. På nettsiden lister vi opp en del av de vanligste påstandene, som mange føler står så sterkt at de ikke trenger videre forklaring. Vi vil utfordre disse mytene med fakta, sier Berg-Nordlie.

Mange tilbakemeldinger

Han forteller at ønsker er å skape en holdningsendring hos flere som debatterer samiske saker i offentligheten.

– Vi kommer nok neppe til å overbevise de mest ekstreme, de som har gjort det til en hobby å skrive stygt om samer på internett. Det vi håper å nå er det store flertallet som bare leser disse påstandene. Vi ønsker å være en motvekt til konspirasjonsteoriene, overdrivelsene og misforståelsene.

Torsdag formiddag ble nettstedet aktivt, og Berg-Nordlie forteller at de allerede nå har fått mye tilbakemelding.

– Det er allerede flere som har tatt kontakt og gitt konstruktiv kritikk. Ingenting er skrevet i stein på denne nettsiden, og vi mottar gjerne flere tilbakemeldinger på hva vi kan gjøre bedre.