Det er slått fast i en konsekvensanalyse av samarbeidsavtalene mellom Sametinget og Tromsø kommune.

Analysen er gjennomført av byrådsavdelingen og har tatt for seg mulige juridiske, økonomiske og administrative konsekvenser av avtalen.

- Konklusjonen, at Tromsø kommune ikke påtar seg uforutsette kostnader eller forpliktelser, er betryggende. Avtalen ble skrevet med den gode vilje til samarbeid i fokus, og ikke nye økonomiske forpliktelser for partene, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen i en pressemelding nå i kveld.

Avtalen, som ble inngått i midten av mars, har møtt endel motbør innad i byrådet.

Frps Jan Blomseth har raslet med sablene og truet med å bryte samarbeidet.

Konsekvensutredningen kom i stand etter at byrådspartiene ønsket å kartlegge de økonomiske konsekvensene en slik avtale vil få for kommunen.

Nå er det gjort. Hilmarsen mener det er gjort et grundig stykke arbeid.

- Avtalen vil ikke gi kommunen særlig økte kostnader. Jeg er glad for å få bragt fram det kommunestyret ønsket, slik at man nå kan ta en riktig avgjørelse i saken, sier Hilmarsen til itromso.no

Ryddet av veien

Hilmarsen sier til iTromsø at han er glad for å utredningen på bordet.

- Ja, jeg er glad for at vi har fått avklart dene saken og gjort denne analysen på en god måte, sier Hilmarsen.

- Tror du kritikken mot avtalen vil stilne nå?

- Jeg tror nok at enkelte vil være imot uansett.  Men mye av den tvilen som er sådd omkring konsekvensene av avtalen er nå ryddet av veien, sier Hilmarsen.

Visse kostnader

Visse kostnader vil avtalen dog kunne medføre. Blant annet vil det ifølge utredningen kunne bli merkostnader knyttet til etterutdanning for lærere innen samiske emner og kultur. Blant annet med hensyn til læremidler og skyss for ambulerende lærere.

- Men utredningen viser at vi ikke forplikter oss til noen lovpålagte oppgaver utover å etablere en samisk møteplass, sier Hilmarsen.

Kommuneadvokaten har også vurdert det dithen at kommunen påtar seg en forpliktelse til å etablere denne møteplassen - sammen med Sametinget.

Hele saken skal legges frem for kommunestyret før sommeren, nærmere bestemt 19. juni, slik ordfører Jens Johan Hjort lovde da saken ble utsatt tidligere i år.

Jens Johan Hjort, Laila Susanne Vars og Jonas Stein da de presenterte samarbeidsavtalen mellom Sametinget og Tromsø kommune. Foto: Ronald Johansen