De ansatte, styret og byrådet har alle enstemmig anbefalt at Tromsø Parkering KF (kommunalt foretak) blir AS (aksjeselskap). Nå gjenstår bare vedtaket i kommunestyret i juni.

Nye krav

– Når vi nå etablerer et AS er jeg litt stolt av prosessen hvor alle tre fagforeningene i Tromsø Parkering har deltatt aktivt. Dagens ansatte får de samme opparbeidede rettighetene som før, i alle fall så lenge jeg er styreleder i selskapet, sier Peter Reinholdtsen.

– Vi har vært godt informert hele tiden, og vi har ikke funnet noen ulemper med en slik overgang, sier Andreas Brendeløkken, tillitsvalgt i Delta.

Noe av bakgrunnen for at Tromsø Parkering blir et AS er nye parkeringsforskrifter fra 1. januar 2015.

– I dag driver vi offentlig virksomhet med parkeringsautomater og parkometre, i tillegg til at vi har 120-130 parkeringsavtaler med private. Det blir et krav om at vi må skilles ut som eget rettssubjekt, og vi har jobbet et og et halvt år med å tilpasse oss hverdagen som kommer, sier jurist Tore Bentzen i Tromsø Parkering.

Delta i anbudskonkurranser

En overgang fra KF til AS betyr at kommunen kvitter seg med litt av gjeldsbyrden, men beholder parkeringsinntektene. De utgjør rundt seks millioner kroner i året, i tillegg til seks millioner i utbytte.

– Med AS må selskapet selv bære gjelden. Vi vil fortsatt ta utbytte for å sikre kommunens inntekter. Tromsø Parkering har hatt en fantastisk bra utvikling og muligheter for å vokse enda mer. Jeg tror selskapet vil bli enda bedre stilt ved disse endringene, sier næringsbyråd Jonas Stein.

Han mener selskapet vil kunne stå friere til å inngå forretningsmessige avtaler, selv om kommunen fortsatt vil eie alle aksjene.

– Vi har ingen ambisjoner om å selge aksjene, og et AS handler ikke om privatisering. Det er fortsatt kommunestyret som bestemmer størrelsen på parkeringsavgiftene, sier Stein.

– Som aksjeselskap vil vi kunne levere parkeringsanbud i andre deler av landet, og kan etablere datterselskap i byer hvor vi eventuelt får kontrakter, sier Peter Reinholdtsen.

Vil stemme nei

Rødts Jens Ingvald Olsen er imidlertid langt fra overbevist om fordelene med å danne aksjeselskap.

– Det betyr at viktige politiske beslutninger tas ut av kommunestyret og folkevalgt behandling der. Alle beslutninger vil bli tatt av styret i aksjeselskapet og vi får all informasjon i ettertid, etter at avgjørelsene er tatt. Det betyr en kraftig svekking av demokratiet, mener Jens Ingvald Olsen.

Han mener overgangen fra KF til AS er en forhastet beslutning, og at det vil føre til at enda flere beslutninger tas ut av kommunestyrets behandling.

– Mange viktige spørsmål om trafikkregulering og parkering tas ut av hendene våre. Det er ingen krav om at selskapet må opprettes som et AS. Et kommunalt foretak styres etter aksjeloven, og er likevel en del av kommunekassa. Både investeringer, budsjett og årsberetning behandles av kommunestyret, sier Olsen.

BEHOLDER INNTEKTENE: Selv om Tromsø Parkering blir aksjeselskap vil inntektene fortsette å havne i kommunekassa, forsikrer næringsbyård Jonas Stein (nummer to fra høyre). Foto: Tom Benjaminsen