Det er psykologistipendiat Martin Bystad som står i spissen for prosjektet, og søker nå 60 personer med nylig påvist alzheimerdiagnose for å delta i undersøkelsen.

– Vi søker etter folk i Tromsø og omegn som har fått diagnosen ganske nylig, bor hjemme, og vet hva de sier ja til, sier Bystad.

Personer som lider av Alzheimers mister gradvis hukommelsen. Prosjektet har pågått i ett år, og er blitt godkjent av regional etisk komité for medisinsk forskningsetikk og Bystad ønsker å sette i gang så fort som mulig.

Ufarlig for pasienten

Prosjektet går ut på å feste to elektroder til hodebunnen som gir svak strøm.

– Dette vil ikke deltakerne merke, og er helt ufarlig. Lignende undersøkelser har blitt gjort i USA og Tyskland, og der har mann sett at det er helt ufarlig. Det eneste man har å tape er tiden sin, altså hvis forsøket ikke oppnår ønsket effekt, sier Bystad.

De som melder seg på prosjektet skal møte på universitetet seks ganger, og selve behandlingen tar cirka tretti minutter.

– Derfor ønsker vi også mennesker som ikke har en alvorlig diagnose i tillegg. Da vil det kunne bli praktisk vanskelig å komme seg til universitetet de seks gangene prosjektet krever, sier Bystad som understreker at behandlingen skal være behagelig, og at ledsager kan være med hele tiden.

Kan gi bedre livskvalitet

Bystad håper prosjektet kan hjelpe pasienter med Alzheimer i det daglige.

– Det vi forventer å finne er at det påvirker hukommelsen. Pasienter med Alzheimer har ofte problemer med å huske hva som ble sagt for ti minutter siden, eller hva de gjorde for to timer siden, og det er nettopp nærhukommelsen vi ønsker å påvirke, sier Bystad.

Stipendiaten kan ikke love noen stor effekt, men har tro på prosjektet og lignende undersøkelser i utlandet har gitt lovende resultater.

– Det er vanskelig å si hvor stor effekt det har, men hvis vi kan bedre hukommelsen, kan det føre til å bremse sykdomsutviklingen, og de kan dermed klare seg bedre i hverdagen og bo hjemme lengre, sier Bystad.

FORENER BIOLOGI, TEKNOLOGI OG PSYKOLOGI: Utstyret, som først ble testet av det amerikanske militæret for å skjerpe jagerflypiloter ved at elektrodene øker aktiviteten I de underliggende områdene. Foto: Tom Benjaminsen