Marlene Stang Rydin, som eier Ozzie, er en av 11 hundeeiere som har meldt hunden sin på kurs for å bli besøkshund i Tromsø.

Besøkshunder blir med eierne sine rundt på eldresenter og sykehjem, rehabiliteringssentre eller på sykebesøk. Kontakten med hund kan gi mange et lyspunkt i hverdagen.

– Jeg har en bestemor med Alzheimer, som har stor glede av at vi kommer på besøk. Både jeg og moren min har hund, og vi ser at hun setter pris på det når vi tar dem med, forteller Rydin.

Vurderer hundene

Denne helgen har hun gjennomgått første del av kurset som skal gjøre Ozzie til godkjent besøkshund. Hun tror han kan passe godt til jobben.

– Han har sterk mentalitet, er veldig sosial og kan være godt egnet, sier Rydin.

I første del av kurset går kursleder Mari-Louise Asp gjennom hva det vil si å være besøkshund, rutiner og hvordan man kan organisere tjenesten. Senere må hver enkelt hund gjennom en mental test med en etolog, som er spesialist på adferd hos hund.

– Hun vurderer hver enkelt hund, og ser hva slags egenskaper de har, og om de kan trives med jobben de skal gjøre, forklarer Asp.

Profesjonell

At hunden har de rette kvalitetene, betyr ikke automatisk at den vil trives med oppgavene. Dette er noe etologen vurderer spesielt nøye.

– Ofte kan det faktisk være at hunden heller burde blitt spart for denne jobben. Hunden må ha et ønske om å være sosial, forteller Asp.

Hennes egen hund, Rose, er godkjent besøkshund og under utdanning til å bli terapihund. Asp er opptatt av at både eierne og hundene er godt forberedt til jobben de skal gjøre.

– Vi snakker mye om risikohåndtering og kvalitetssikring av det vi gjør. Selv om det er frivillig arbeid, skal det være profesjonelt utført, sier hun.

Må like jobben

Blant hundeeierne i Tromsø har det lenge vært et ønske om å få til et kurs for å trene opp besøkshunder. Asp har lang erfaring med egen hund, og kan fortelle at både hunder og eiere har mange gode opplevelser i vente.

– Det handler om å bruke hund for å gjøre andre mennesker godt. Kan eieren jobben sin, blir også hunden veldig trygg, sier hun.

Når Marlene har gått gjennom all teorien, gjenstår det å se om Ozzie er egnet eller ikke. Blir han godkjent, kan det bli mange besøk fremover.

– Det er en fin ting å gi tilbake, som ikke koster noe. Men fokus er på hunden, og at han skal like jobben, sier hun.

RADARPAR: Hvis Ozzie blir godkjent, kan det bli mange besøk hos eldre og syke, sammen med matmor Marlene Stang Rydin. Foto: Marius Fiskum