På en pressekonferanse klokken 13.30 ble en rekke endringer til dagens politivedtekter presentert. Blant annet vil Byrådet innføre et register over alle tiggerne i byen.

- Personlig er jeg mer tilhenger av et tiggerforbud. Men med innføringen av de nye vedtektene er et skritt i riktig retning. Det åpner for en strengere håndheving av regelverket, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

De viktigste endringene i politivedtektene er:

  • Innføring av register over tiggere.

  • Gi Tromsø Parkering myndighet til å bøtelegge gårdeiere for forsøpling, manglende strøing av fortau, fare for takras etc.

  • Innføre gebyr for hundeeiere som ikke "fjerner ekskrementer etter hund i tettbebygd strøk, turløyper og skiløyper".

  • Innføre forbud mot å ha hunder løs på kirkegårdene.

Grethe Kristoffersen i Næringsforeningen for Tromsø-regionen sier at tigging er problematisk for gårdeierne i sentrum.

- Ja, mange av gårdeeierne opplever det som utfordrende og problematisk med tiggerne. Enkelte kommer inn i butikkene og tigger penger, sier Kristoffersen.

Et annet punkt i de nye politivedtektene er at man må søke tillatelse for å få overnatte i det fri i sentrum og sentrumsnære strøk. Med det skal man unngå uønskede "leire", slik man så på Mandela-sletta nylig.

- Det er ikke tiggingen som er hovedproblemet. Det viktigste er å stramme inn i en by som sliter med forsøpling, tilgrising og uro i sentrum, sier byrådslederen.

Gårdeiere blir nå ansvarliggjort i forhold til forsøpling og kan få bøter på mellom 500 kroner og 5.000 kroner for forsøpling.

- Ansvaret blir overført til gårdeierne og det skulle blott bare mangle, sier Grethe Kristoffersen.