Den siste uken har belgieren Dirk Becuwe vært i sving på vegne av organisasjonen Commonwealth War Graves Commission. Utgangspunktet var å fornye området og gjøre gravlunden mest mulig lik de øvrige i Skandinavia og resten av Vest-Europa.

Nr. 2

– Før jeg startet arbeidet i Tromsø, var jeg på Sola utenfor Stavanger og gjorde det samme der, sier Becuwe som har fått bistand fra tidligere formann for byens gravlunder, Jens Aamodt.

Før duoen startet sin jobb, ble et utall grantrær og -røtter samt de gamle hekkene fjernet fra området som er den andre oppgraderingen her til lands.

– Nå er ny hekk på plass — planter som ikke blir høyere enn rundt 70 centimeter. Dessuten har vi satt ned hardføre blomster som er plantet i et spesielt mønster. I sum gir dette et nytt og langt bedre inntrykk enn tidligere, sier Becuwe.

37 soldater

Den engelske delen av gravlunden oppå øya består av 37 graver. Her ligger soldater som falt i kamp under andre verdenskrig. Men allerede etter første verdenskrig ble de første gravlundene etablert ute i Europa — steder som ovennevnte organisasjon fortsatt holder ved like.

– Arbeidet vi har utført, er finansiert av staten. Nå blir det opp til Kirkelig fellesråd å opprettholde kvaliteten i årene fremover, sier Jens Aamodt som har vært «sommervikar» i noen uker for å få jobben gjort.