I neste uke skal kommunestyret behandle den omstridte samarbeidsavtalen, og i forkant av endelig politisk behandling skal saken innom flere komiteer.

Onsdag skulle saken behandles i helse – og omsorgskomiteen — men slik ble det ikke.

– Farsen fortsetter. Saken ble utsatt fordi et flertall i komiteen mener at byrådets konsekvensutredning var for dårlig, og at den ikke var i tråd med bestillingen, sier en oppgitt leder for helse – og omsorgskomiteen, Brage Larsen Sollund fra Arbeiderpartiet.

Det flertallet brukte som argument for å trekke saken var at konsekvensutredningen ikke ga svarene man ønsker.

For dårlig utredning

Kommunestyret ba om en konsekvensutredning for å se om sameavtalen var økonomisk forsvarlig. Etter at kommunestyret fikk tilbake konsekvensutredningen var det ikke tatt tak i nok i forhold til økonomien, sier Alvhild Yttergård, Høyre-representant i helse – og omsorgskomiteen.

Yttergård sier at hun vil ha svar på disse spørsmålene før hun kan si ja eller nei til avtalen.

– Jeg har ikke noe imot avtalen, men dersom behandlingen utsettes kan det bidra til at gjøres på en skikkelig måte, sier Yttergård.

De andre som stemte mot å behandle Sametingsavtalen var Fremskrittspartiet, Senterpartiet, samt uavhengige Eduardo da Silva.

Fremskrittspartiet har tidligere sagt at de vil stemme mot avtalen uansett.

Det var imidlertid uventet at de fikk støtte fra Venstres Marie Fangel.

Stemte mot eget byråd

Dette er veldig merkelig, mener Brage Larsen Sollund.

– Det er spesielt at Høyres representant og Venstre representant stemmer imot sitt eget byråd. Vi stemte imot utsettelsen, men var i mindretall, sier Sollund.

At en Høyre-representant stemmer stikk i strid med sitt eget byråd er på ingen måte en krise.

Det mener i hvert fall gruppeleder Rolleiv Lind.

– Nei, det synes jeg ikke. Det er litt spesielt, ja, men at hun stemmer mot er noe hun har flagget tidligere, sier Lind.

Uenighet i Høyre

Det er i alt fire Høyre-representanter som har tatt dissens, forteller Lind videre.

– Det er Alvhild Yttergård, Knut Barman-Jenssen, Gunnar Pedersen og May Tordis Simonsen, sier han.

At 25 prosent av Høyre-gruppa vil stemme mot sitt eget byråd vil ikke få noen praktiske konsekvenser, ifølge Lind.

– Så vidt jeg vet så vil hele opposisjonen stemme for avtalen med Sametinget, så at fire av våre stemmer mot vil ikke bety noe for resultatet, sier Lind.

I Venstre er man langt mer kritisk til sin representant — som om leder i Tromsø Venstre, Irene Dahl, ikke vil refse sin partikollega Marie Fangel offentlig.

Stikk i strid med styret

– Jeg registrerer at hun stemte nei, og jeg registrerer at det er det stikk motsatte av det et enstemmig styre i Tromsø Venstre har vedtatt, sier hun.

– Saken skal behandles i partigruppa i forkant av kommunestyret neste uke, sier Dahl videre.

itromso.no har ikke lyktes i å få fatt i Marie Fangel for en kommentar.

Men selv om avtalen ikke ble behandlet i helse – og omsorgskomiteen blir den videre behandlingen ikke stanset.

– Utsettelsen i komiteen vil ikke ha noe å si for den videre saksbehandlingen. Saken går uansett videre til kommunestyre, sier varaordfører Anni Skogman fra Fremskrittspartiet.

SIER NEI: Marie Fangel fra Venstre vil ikke ha en avtale med Sametinget, og stemte nei i helse – og omsorgskomiteen. Foto: Tor Farstad Foto: Tor Farstad
IKKE KRISE: Høyres gruppeleder, Rolleiv Lind, er ikke bekymret over at flere av hans partimedlemmer stemmer mot sitt eget sittende byråd. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen
VIL HA AVTALE: Leder i Tromsø Venstre, Irene Vanja Dahl, sier at Marie Fangel stemte mot viljen til styret i partiet. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen
KRITISK: Leder i helse – og omsorgskomiteen, Brage Larsen Sollund, Arbeiderpartiet, er oppgitt over at Sametingsavtalen nok en gang møtte på kvist. Foto: RONALD JOHANSEN