I dag er den omstridte samarbeidsavtalen mellom Tromsø kommune og Sametinget vedtatt.

Mot 13 stemmer har kommunestyret vedtatt byrådets forslag til samarbeidsavtale.

Avtalen ble utarbeidet for å fremme ivaretakelsen av samisk språk og kultur, og har ført til store uenigheter i kommunestyret og byrådet.

Avtalen har blant annet som intensjon å etablere en permanent samisk møteplass i Tromsø.

Fremskrittspartiets representanter stemte imot avtalen. Det samme gjorde Edvardo da Silva (uavhengig), Marie Fangel (V) og Ann Sissel Enoksen (Sp).

Høyre stemte splittet, der Gunnar Pedersen, Alvhild Yttergård, Bodil Ridderseth Larsen og Knut Barman-Jenssen stemte imot avtaleforslaget.

Frp i gruppemøte

Fremskrittspartiets representanter gikk langt i kommunestyret i å karakterisere Høyres initiativ til en avtale som et svik. Partiet vil på et gruppemøte i kveld konkludere med hvilke konsekvenser saken vil få for det videre samarbeid i byrådet.

- Høyre har hele tiden kjent til konsekvensen, men likevel foretrekker Høyre altså en avtale med Sametinget fremfor en avtale med Frp. Det forteller meg at Høyre ikke bryr seg særlig om Fremskrittspartiet eller hva vi måtte mene. Og det gjør saken enda verre, sa Frps gruppeleder Jan Blomseth fra talerstolen.

Les mer: - Vi føler oss dolket i ryggen

- Vi kan ikke i fremtiden love at ikke noen fra Frp hopper av i enkelte saker. Vi må nå kunne føle oss like fristilte som andre partier. Det er spørsmål om Tromsø har et borgerlig flertall.

Frp-byrådene Britt Hege Alvarstein og Kristoffer Kanestrøm bekreftet i kommunestyret at de lojalt vil følge kommunestyrets vedtak.

- Vi i Frp er ærlige. Jeg kan dessverre ikke si det samme om ordføreren og Jonas Stein, sa byråd Alvarstein

Les mer: Splittelse om sameavtale

- Holder seg for nesen

- Frp maler Høyres svik oppetter veggen, men de er ikke villig til å trekke seg fra byrådet. De holder seg for nesen, kjefter og smeller - men bekrefter at de lojalt vil følge opp avtalen, kommenterte Aps gruppeleder Kristin Røymo.

Den vedtatte avtalen mellom kommunen og Sametinget er en plattform for samarbeid, der begge parter anerkjenner behovet og nødvendigheten av å samarbeide for å styrke samisk språk og kultur. Blant annet skal “Tromsø kommune utarbeide en handlingsplan for samisk språk og kultur basert på denne avtalen”.

Byrådet og ordfører tok i fjor høst kontakt med Sametinget for å diskutere hvordan kommunen kan gjennomføre kommunestyrets vedtak på en best mulig måte. Sametinget skal nå behandle den vedtatte avtalen.

Det er lagt til grunn for avtalen at de fleste tiltakene i avtalen gjennomføres innenfor de økonomiske budsjettrammene og at eventuelle utvidelser må vurderes i økonomiplan.

Les mer: - Greit å vegre seg for sameavtalen