Lockertsen har drevet økologisk jordbruk på Nordvoll gård i Svarvaren siden 2001. Etter å ha hatt stor suksess med oppmalte rekeskall som gjødsel, bestemte økobonden seg for å lage sin egen kompost og spe på.

– Vi blandet gamle høyballer, fiskeavfall og tang. Det vi ikke hadde regnet med var hetebølgen som fulgte, sier Lockertsen.

Stygg lukt

Da temperaturen steg til over 30 grader i månedsskiftet mai-juni, stakk det godt i nesen til naboene på Svarvaren.

– Men jeg synes ikke det luktet verre enn når man sprer møkka om våren. Vi driver jordbruk her, så lukt blir det uansett, sier bonden.

Men etter kort tid var både Mattilsynet, miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen og Tromsø kommune koblet inn i saken. Mattilsynet slo fast at det ikke var søkt om godkjenning for å bruke komposten, og Fylkesmannen stoppet leveransene av fiskeslo.

– Jeg visste ikke at vi måtte søke spesielt for å ta imot fiskeavfall, men dette regelverket er fryktelig komplisert. Hadde jeg fisket denne fisken selv, ville ingen kunne nekte meg bruke avfallet som gjødsel, sier Lockertsen.

Uenig

Han ble derfor svært overrasket da Tromsø kommune i et brev slo fast at han har gravd ned avfall, brutt forurensningsloven og unnlatt å rette seg etter pålegg fra kommunen.

Lockertsen kjenner seg ikke igjen i anklagene, og er overrasket over tonen i brevet.

– Jeg er helt uenig i vurderingen som Tromsø kommune har gjort. De har ikke engang vært her ute og sett. Det er ikke miljøkriminalitet vi driver med her, sier Lockertsen.

Han har rådført seg med fagfolk om komposteringen. Torgny Leikvoll i Troms landbruksrådgivning mener komposten er god gjødsel.

– Når disse komponentene blandes, går det varmgang i det. Blandingen får en temperatur på rundt 70 grader, og alle sykdomsbakterier dør. Det som blir igjen, er veldig rent og brytes fort ned, sier hun.

Ble godkjent

Ifølge Lockertsen er fiskeavfall en vel utprøvd komponent i gjødsel. Jorden manglet fosfat og det var en av grunnene til at han ville tilføre fiskeavfall.

– Det som vokste best i fjor, var i den jorda vi gjødslet med rekemel. Jeg er glad for å ha funnet god kompost og årets avling ser ut til å bli veldig bra, sier han.

Debio, som kontrollerer og godkjenner økologiske produksjoner, var fredag på revisjon hos Lockertsen. Han har selv lest rapporten som representanten fra Debio har skrevet, og merker seg at manglende godkjenning av kompost er ført som et avvik.

– Ellers er gården godkjent i henhold til økologiforskriften, konstaterer Lockertsen.

Til uken har han avtalt et møte med landbruksfaglig avdeling i kommunen. Han håper det kan oppklare noen misforståelser.

– Jeg har bedt om å få se klagene som de har mottatt på gjødslingen, men har ikke fått svar. Jeg har ingenting å skjule, og de er hjertelig velkommen hit for å se, sier han.

GODKJENT: Inske de Buhr fra Debio var fredag på revisjon hos Lockertsen. Gården godkjent i henhold til økologiforskriften. Foto: Tor Farstad