Med den nye agnsorten kan nemlig sportsfiskere selektere hvilken art som havner på kroken.

Torsken er i stand til å oppdage duftmolekyler på hele 700meters avstand. Og den lukten torsken digger, er en annen enn hva andre glade matfisker som kveite, laks og røye foretrekker. Det er nettopp dette forskerne nå har benyttet seg av.

- Nofima har utviklet luktsuppa, og vi på Sintef har forsket frem en konsistens som fungerer som holdbar agnkrem til å smøre på fiskebruket, forteller en engasjert Ferdinand Männle, markedsdirektør hos SINTEF materialer og kjemi, til iTromsø.

Erstatter naturlig agn.

Det nye superagnet er laget av fiskeavfall som ellers ville gått i dunken. Nå kan du spare fisken som ellers skulle britt brukt til agn, og heller bare smøre ivrig på med agnkrem med jevne mellomrom.

- Avhengig av hvor mye du har på, og hvordan du smører det, holder det fint i en time eller to dersom du eksempelvis bruker det på juksa, sier Männle.

- Alt avhenger av vær og vind, og så lenge du påfører kremen med jevne mellomrom, skal du nok få fangst.

Viktig for fiskerinæringa

Dersom man kan lokke fisken på kroken — uten å måtte sette på annet fiskeagn — kan det få ringvirkninger langt utover din egen middagsfangst.

Fisk som tidligere har blitt kjøpt billig inn fra fjernt og nært for å brukes til agn i linefisket,  kan forbli i sine fangstområder og heller benyttes som matvarer lokalt.

– Hva betyr dette for industrien?

–  Hovedmålet er å lage noe for linefiskeflåten. Det er dem som bruker mest agn. Ressurser som kunne vært brukt som mat, har inntil nå blitt brukt som agn. Men i dette produktet brukes kun avfall fra fiskeindustrien, sier Männle.

Inspirasjon til torskefiskere

I vår ble verdensrekorden i torskefiske med stang satt av en heldig tysk turist utenfor Sørøya. Michael Eisele veivet nemlig inn en 160cm rugg på 47kg, som ble behørig dokumentert av blant andre VG.

Vel vitende om muligheten for å få torskebeist av disse dimensjoner, er den nye agnsorten fra Nofima noe som kan få mang en sportsfisker på kroken.