Antidoping Norge har siden 2011 gjort dopingkontroll på bestilling fra diverse treningssentre. Etter at Sats i år fikk dopingtesting inn i medlemsvilkårene valgte de å gjøre en test på tre mannlige medlemmer. Dette ble gjort i Tromsø, på Sats Langnes. Det er snakk om enten veksthormoner eller steroider.

– Vi ønsker å være åpen om resultatene. At en av testene var positive kom som forventet. Hva slags dop det er snakk om kan jeg ikke uttale meg om, men det var ikke en tilfeldighet at nettopp denne personen ble valgt ut for testing, sier pressekontakt Lars-Einar Petterson i Sats Norge.

Ønsker rene sentre

Det er likevel ikke lov å påtvinge testing, og personvernet står i høysetet.

– Antidoping tar en samtale med medlemmene det gjelder om hvilke rettigheter de har. Dersom man ikke ønsker å teste seg er det ingen som tvinger deg, men medlemskapet blir avsluttet.

Sats er glad for at det nå er mulig for treningssentre å gjøre disse tiltakene.

– Vi ønsker å ha så rene sentre som mulig og nå som vi har en mulighet til å slå ned på doping gjør vi det, sier Petterson.

Ble utestengt

For Sats er det viktig å sende ut et signal om at det ikke er greit med doping. Petterson tror ikke dette blir første gang Sats-kjeden kommer til å benytte seg av Antidoping Norge.

– Når man kommer til det punktet at man ønsker å ta en test er det fordi man har grunn til mistanke. Ettersom bruk av steroider og veksthormoner er kriminalisert bryter man også loven ved å bruke dette. Det er mange som trener hos oss og det skal være trygt å være her for alle våre medlemmer.

– Hvorfor valgte dere å gjøre deres første test på Sats Langnes i Tromsø?

– Det er et veldig positivt treningsmiljø i Tromsø, men etter en vurdering fra de ansatte i samråd med antidoping Norge valgte vi å gjøre det der.

– Hva er konsekvensene for den personen som testet positivt?

– Hos oss er konsekvensen at han blir utestengt fra senteret i to år.

Følger med

Senterleder på Sats Langnes Grete Irtun Fremnesvik mener det viktig med nulltoleranse når det kommer til doping.

Hun ønsker ikke utdype ovenfor iTromsø hvorfor akkurat vedkommende som testet positivt ble valgt ut, men kan fortelle at de følger nøye med på sine medlemmer for å opprettholde et rent senter.

– Vi har over lengre tid hatt et samarbeid med Antidoping Norge og vi er forpliktet til å følge med å være på vakt.

Hun påpeker ovenfor treningssenterets medlemmer at det er helt uakseptabelt å drive med doping mens man trener der.

– Vi er et familiesenter for mosjonister og det er mosjonister som trener hos oss. Det skal være trygt og trene hos oss, sier Fremnesvik.

- Preventivt

Fremnesvik har jobbet lenge i treningsbransjen og er veldig glad for at det nå er lettere å ta de som doper seg og gjøre treningssentrene rene.

– Det er veldig bra, og ikke minst viktig, at vi har mulighet til å få gjort slike prøver gjennom antidoping når vi har behov for det.

Som første Sats-senter som har gjort denne type prøver håper Fremnesvik at de kan være et forbilde for andre.

– Dette håper vi at skal være preventivt slik at færre begynner med doping. Dersom noen har planer om å ta snarveier i forbindelse med trening så bør man ikke komme til oss. Vi skal ikke ha doping på vårt senter.

Lars-Einar Petterson i SATS Norge. Foto: PRESSEFOTO