Arbeiderpartiets representanter i kommunestyret Martin Ellingsen (20), Marta Hofsøy (21) og Brage Sollund (23) står foran det de mener er prakteksemplaret på hvordan det bør bygges i sentrum. Petter Stordalens hotell «The Edge» rager godt over de nærmeste bygningene.

– Det siste halvåret, i lys av T-hotellet, har debatten gått om byggehøyde. Vi mener det er helt feil måte å angripe byutvikling, sier Ellingsen.

– Selv pasienthotellet ved UNN er kritisert for å være for høyt — og det på et sted der høyde virkelig ikke er et problem, sier Sollund.

– Ender vi opp i en debatt om hvor høy en bygning skal være, istedenfor innhold og utseende, vil vi få kjedelige og uinteressante nybygg, sier Hofsøy.

Vil utnytte areal

Hofsøy sitter i byutviklingskomiteen. Hun får med seg mye av debatten rundt høyder på bygninger.

– Alt trenger ikke passe inn. Med et slikt utgangspunkt ville vi aldri bygd Ishavskatedralen, poengterer Ap-politikeren.

– Høye bygninger er arealeffektive, miljøvennlige og med å skape en spennende by, supplerer Sollund og Ellingsen.

De unge Ap-representantene mener det er et klart skille mellom politikere som mener høydehus er en bra ting, og dem som helst vil ha lavere bygg som «passer inn» i byen.

– Jeg registrerer at godt etablerte politikere vil bygge lavest mulig — også i sentrum. I vår aldersgruppe er det å få seg bolig svært viktig. Da må vi utnytte arealet oppover. Da utnyttes tomta best mulig, sier Sollund.

– Gå på et fjell

Selv er Sollund ute på leiemarkedet. Det samme er Martin Ellingsen.

– Men jeg kommer rett fra banken nå, etter å ha signert papirene til boligkjøp. Leiligheten er selvfølgelig liten, men dyr. Startkapitalen stammer fra erstatningen jeg fikk etter Utøya. Svært mange er avhengige av velstående foreldre for å få et sted å bo. Derfor er det viktig å utnytte høyden for å skaffe flere boliger til unge, sier Hofsøy.

– Det hadde vært litt kult om Tromsø fikk landets høyeste bygg. Om du er redd for å miste sola kan du gå deg tur ut av sentrum. Vi har mange fine fjell rundt byen. Derfra er det lett å se sola, sier trioen med en sarkastisk mine.