Siden 2003 har førsteamanuensis i informatikk ved UiT, og forsker ved NST, Johan Gustav Bellika, jobbet med å utvikle et system der både du og legen din kan sjekke hvilke smittsomme sykdommer som finnes i ditt nærområde.

– Det begynte med at sønnen min i 2003 ble syk. Til slutt viste det seg at han hadde kikhoste, noe som tok lang tid før man oppdaget, fordi legene mente det var lite sannsynlig. Det jeg ble oppmerksom på i den prosessen, var at legene ikke hadde en fullstendig oversikt over smittsomme sykdommer som fantes i lokalmiljøet, forklarer Bellika.

Vil være landsdekkende

Forskningen hans har siden den tid resultert i utviklingen av to nettsider, erdusyk.no og snow.cs.uit.no. Førstnevnte fungerer slik man kan plotte inn symptomene man har, for så å få hjelp til å finne ut hvilke sykdommer det er sannsynlig at man lider av. Via snow.cs.uit.no kan man gjennom en kartfunksjon få oversikt over ulike områder i Troms og Finnmark der diverse sykdomsutbrudd har gjort seg gjeldende.

Foreløpig er det nemlig slik at nettstedene kun omfatter Troms og Finnmark, der de tar for seg mage – og tarmrelaterte sykdommer. Målet er å kunne kartlegge langt flere smittsomme, og også ikke-smittsomme sykdommer på landsbasis.

— Hadde vi hatt flere midler, kunne vi dekt hele landet. Slik det er nå, er det hovedsakelig meg og en til som jobber med nettstedene, forklarer forskeren, som ved nyttår fikk midler fra Helse Nord for å finansiere forskningsprosjektet i tre nye år.

Samarbeid med legekontor

Datamaterialet som gir grunnlaget for å kunne si noe om hva som er de vanligste sykdommene ved ulike symptomer, får Bellika hjelp til å samle inn. Både Avdeling for mikrobiologi og smittevern ved UNN, samt to av byens legekontor, bidrar til forskningsprosjektet.

– Foreløpig samarbeider vi med Sentrum legekontor og Skansen legekontor. Vi skulle gjerne hatt med alle legekontorene, samt legevakta, for å få et enda bedre datagrunnlag, påpeker forskeren.

I tillegg til disse kildene, er Bellika klar på at folk selv er en viktig faktor i utviklingen av prosjektet.

– Dersom erdusyk.no blir mye brukt, vil vi få en god oversikt over hva folk søker på.

Det overordnede målet med hele prosjektet har han klart for seg:

– Det er å redusere forbruket av helsetjenester, at vi ikke trenger å gå like mye til legen som nå. I tillegg kan dette systemet hjelpe til med å gjøre legene selv mer treffsikre når de skal stille diagnoser, forklarer Bellika.