I dag ble nemlig Nofimas splitter nye nasjonale anlegg for marin bioprosessering åpnet i Kaldfjord. Her skal bedrifter kunne komme for å se om det de jobber med kan kommersialiseres og lages produkter av.

Prosessanlegget i Kaldfjord skal kunne tilby både kompetanse, anlegg og produksjonsutstyr slik at de som ønsker å utvikle og foredle råstoff skal få dekket sitt behov.

Viktig internasjonalt

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen fikk æren av å åpne selve anlegget, som hun kaller en brobygger mellom forskning og næringsutvikling.

- Jeg er helt sikker på at dette anlegget vil bli viktig både nasjonalt og internasjonalt. Og så er det betryggende å høre at det er bedrifter som bare står og venter på å komme i gang her, sier Lisbeth Berg-Hansen.

Blir provosert

Nå håper hun bare at NAMAB, som er anleggets forkortede navn, ikke blir blant de siste hun åpner som fiskeriminister.

I helgen sa hun at hun fryktet at hun ville bli historisk, hvis en eventuell ny regjering skulle finne på å legge ned fiskeridepartementet.

- Det er jo på dager som dette at jeg blir ekstra provosert og trist over at det kan skje. Det er så viktig at dette viktige området har et eget departement og egen statsråd, nettopp for å løfte fiskerispørsmål frem i debatten, sier Berg-Hansen.

Bedrifter klare

Anleggsleder Rasmus T. Karstad fikk æren av å vise statsråden rundt på anlegget i dag. Han bekrefter at det er flere bedrifter som skal inn fra dag 1 og bruke anlegget.

- Det er tre nordnorske bedrifter det er snakk om som står klare. De har også vært med i planleggingen av anlegget og har kommet med ønsker om hvordan de vil ha det, sier Karstad.

Karstad regner med at man allerede i neste uke kan begynne testingen og at det i løpet av oktober kan være produksjon for kunder på det rundt 1.000 kvadratmeter store anlegget.