To ærbødige eldre damer kommer ut av auditorium to i teorifagsbygget på UiT. I mylderet av andre kvinner som kommer ut av de samme dørene til salen kunne de lett ha forsvunnet i mengden.

Men Hernes og Blom er ikke hvem som helst. På hver sin måte har de to i flere tiår vært bautaer i problematiseringen av den norske kvinnesaken, og i kampen for likestilling.

– At vi den dag i dag har et kjønnssegregert arbeidsmarked der kvinneyrker er lavere lønnet enn typiske manneyrker kan ikke aksepteres, sier Hernes.

– Like bemerkelsesverdig er det at høyt utdannede kvinner tjener lavere enn like høyt utdannede menn.

Maskulinitet

I går ble KVINNFORSKs konferanse til ære for stemmerettsjubileet startet på UiT. Konferansen pågår også i dag og i morgen, og byr på et fullspekket program med fokus på temaene kvinner i politikk, historie og samfunn.

Ida Blom er professor emirata i historie, og holder til ved Universitetet i Bergen. I dag holder hun innledningen «Vi er offentlige mænd — Argumenter i debatter om Kvinnestemmerett fram til 1913».

– Ved å se på hvordan debattene rundt kvinners stemmerett pågikk i Stortinget årene før 1913, vurderer jeg hva det egentlig betyr for maskulinitetsfølelsen når kvinner tar mer plass, sier Blom.

Den gang tilhørte det private og familien kvinnen, det offentlige og samfunnet tilhørte mannen.

-Dem som stemte mot kvinners stemmerett mente kvinner skulle holde seg til sin rolle. Dem som stemte for mente kvinner kunne ha noe å si også i samfunnet — men fortsatt at deres hovedrolle var i hjemmet.

Politiske endringer

Helga Hernes er seniorrådgiver ved PRIO, og æresdoktor ved Universitetet i Tromsø. Hun holdt i går sitt innlegg med tittelen «Fra stemmerett til dagens likestillingspolitikk».

– Jeg har i all hovedsak tatt for meg likestillingspolitikkens endring fra 1970-tallet og fram til i dag, sier Hernes.

Ikke ferdig

Lise Nordbrønd er daglig leder ved KVINNFORSK, og mener konferansen om likestilling i anledning stemmerettsjubileet er høyaktuell.

– Ingenting blir gjort av seg selv, sier Nordbrønd.

Av de drøyt hundre deltakerne er det kun en håndfull menn på deltakerlista. Til gjengjeld er to av dem på lista over foredragsholdere.

– Myten om at vi er i mål med likestilling ødelegger mye for de utfordringene vi har videre, konkluderer Nordbrønd, Blom og Hernes.

lIKESTILLINGEN I nORGE GJENNOM 100 ÅR lIKESTILLINGEN I nORGE GJENNOM 100 ÅR Foto: Ronald Johansen