Sollid stiller seg ikke overrasket til granskingsrapportens knusende dom over Troms Kraft.

– Dette bekreftet mye av det jeg har tenkt og sagt tidligere, men rapporten belyser også forhold som går langt utover dette, sier han.

Ut fra det som er offentliggjort av rapporten, kommer det fram at Troms Kraft, etter den nye energiloven av 1990, ikke mestret overgangen fra forvaltning til forretning.

– Dette er noe vi har observert i flere år, og det er ikke bare ledelsen i selskapet som bærer skyld her. Også eierne må ta en del av ansvaret, da det var de som i eierskapsmeldingen fra 2010 ville bruke selskapet som et lokomotiv for utvikling i regionen, så kunne det jo også tjene penger på siden, sier Sollid.

Han mener selskapet kun bør ha ett hensyn, og dette må være å drive lønnsomt.

– Selskapets organer har blitt brukt i et politisk spill og selskapet har blitt drevet etter politiske hensyn som overkjører bedriftens interesser. Slik kan man ikke drive en bedrift, og på sett og vis får nå eierne som fortjent, forklarer Sollid.

Førstelektoren håper nå at Troms Krafts ledelse og eierskap blir mer profesjonelt, da noe må endre seg.

– Det går ikke å ha en bedrift som knuser verdier. Det er nå snakk om nærmere 3 milliarder kroner, og det er uten justeringene fra Nordland som ennå ikke er ferdige.

Likevel er ikke Sollid utelukkende negativ.

– Samtidig med dette, tjente Troms Kraft i samme periode 2 milliarder på kjernevirksomhet, og Semming Semmingsen, den nye konsernsjefen, har vist handlekraft når både med tanke på styrking av selskapets internkontroll, dets åpenhet og konsentrasjon om nettopp kjernevirksomheten, sier Sollid.

Fem på gata Henning Sollid Foto: SARA KATRINE OLSEN