Jeanette forteller at hun har diagnosene streptokokker og fostervannslekkasje. Disse helseplagene gjorde at hun hadde to aborter i fjor.

– UNN visste om at dette hadde skjedd, derfor syns jeg det er rart at de ikke har vært mer påpasselig under dette svangerskapet, sier hun.

Jeanette er gravid i 30. uke. Siden svangerskapet nådde uke 24 har det vært flere sykehusbesøk med mange ulike beskjeder.

– I tillegg til to kontroller i uka har jeg vært innlagt to ganger siden uke 24. Det har blitt mange turer på sykehuset. Det virker som om ingen leser rapporter på sykehuset, fordi det er så mange ulike beskjeder, sier hun.

– Når jeg har vært innlagt, har jeg opplevd at dagvakten har sagt én ting og neste vakt ikke har visst noe om det. Et eksempel er at jeg plutselig fikk beskjed om at jeg skulle ta keisersnitt, noe jeg ikke skulle.

Forskjellige beskjeder

Beskjedene fra legene og jordmødrene på sykehuset er også forskjellige.

– Jordmødrene trodde ikke at jeg skulle komme så langt i svangerskapet som jeg har. De har hele tiden sagt at de ikke har vært borti tilfeller som dette før, men på et møte denne uka sa plutselig overlegen at jeg ikke måtte tro at de kjørte et blindløp, sier hun.

Jeanettes mor, Heidi Finkerud, er bekymret.

– Man kan ikke stole på legene. Det er forandringer hele tiden. Jeg har vært med Jeanette på sykehuset og jeg har fornemmet at hun er engstelig og redd, sier Heidi, som legger til at de aldri har hørt om lignende tilfeller før.

– Derimot fikk jeg høre at det hadde vært en stor sak i Irland der en dame hadde de samme problemene som meg. Både hun og barnet døde, sier Jeanette.

– Hun fikk servert denne historien allerede i uke 24. Det er jo ikke rart at hun har sittet som et halvt nervevrak her, sier mamma Heidi Finkerud.

– UNN har ødelagt

Fostervannslekkasjen gjør at legene kun kan finne fostervannslommer med en diameter på en centimeter.

– Til vanlig skal de være mellom 17-19 centimeter. Jeg kan ikke føde normalt, det er ikke vann nok til det, sier hun.

Men fostervannslekkasje er ikke det eneste problemet. 25-åringen har også streptokokker, og det ble oppdaget så tidlig som i tiende uke av svangerskapet. Det fikk hun derimot ikke vite.

– De oppdaget det på en tidlig ultralyd, men de sa ingenting til meg. Jeg fikk vite det helt tilfeldig. Om jeg hadde fått antibiotika da, ville jeg ha hatt et normalt svangerskap. UNN har ødelagt svangerskapet mitt, sier hun.

Nå vil Jeanette gå drastisk til verks.

– Tidlig i svangerskapet sa de at jeg selv kunne kjenne etter når jeg ville føde, i tilfelle jeg ble redd. Nå har de snudd. Neste steg er å ikke gå på flere kontroller. Jeg avslutter alt etter de neste prøvene og går drastisk til verks for å se om de er villige til å gi meg en dato.

– Ikke ditt barn

Jeanette er redd for at barnet hennes ikke kommer til å overleve dersom hun ikke får føde snart.

– Det er ingen som hører på meg eller tar meg seriøst. Jeg føler at de står og ler bak ryggen min. Jeg har prøvd alt jeg kan for å få dem til å forstå hvor redd jeg er. Morsinstinktet mitt sier at jeg ikke skal gå så veldig mye lenger uten å føde. De tar rett og slett ikke hensyn til at jeg vil ha barnet mitt levende ut, mener hun.

Hun fremmet sitt ønske om å føde snart på et møte på sykehuset denne uken. Svaret hun fikk, sjokkerte henne. Jeanette forteller at overlegen mente at det spørsmålet var legens ansvar, ikke Jeanettes.

– Jeg måtte jo si at det er jo min kropp, men overlegen mente at selv om det var min kropp, så er det ikke mitt barn. Han sa ordrett at det ikke er mitt barn. Hvem sitt barn er det da?

Tilbød sovetabletter

Da Jeanette ønsket seg en dato for å føde, mente legen at hun ikke oppførte seg voksent.

– Legen sa at jeg måtte være mer ansvarlig og at jeg måtte tenke på barnet. Jeg tenker jo på barnet! De sa jeg måtte oppføre meg mer voksent. Jeg følte at de så på meg som en liten unge. Alt jeg vil ha er en dato for fødsel, slik at barnet mitt kan komme levende ut, sier hun.

På grunn av fostervannslekkasjen får hun ikke sove om nettene.

– I tillegg kjennes det ut som at jeg skal besvime om jeg legger meg ned. Da jeg fortalte dette spurte legene om jeg ville ha sovetabletter, sier hun.

Moren Heidi Finkerud reagerer sterkt på dette.

– Barnet kjemper uten fostervann og så skal de gi sovemedisin i tillegg? Hun har ikke fått lov til å ta Paracet en gang, men sovemedisin kan man få. Man begynner jo å lure, sier hun.

UNN beklager

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) beklager på generelt grunnlag.

Martin Grønberg, overlege ved Kvinneklinikken ved UNN, sier følgende:

– Om noen føler at de ikke er blitt ivaretatt, beklager vi dette. Vi forsøker alltid å gi god informasjon til alle gravide.

Kommunikasjonsrådgiver ved UNN, Marit Einejord, sier sykehuset ikke kan kommentere Jeanettes sak konkret.

– Vi kan ikke kommentere enkeltsaker, men vi vet at vi har en utfordring med å kommunisere godt nok med pasientene, sier hun.

Dette har blant annet kommet fram gjennom pasientundersøkelser.

– Pasientene melder at det er kommunikasjonen som er dårligst på UNN. Det er vanlig at pasientene reagerer på det, sier Einejord.