Lørdag kveld gikk «Forsker Grand Prix» av stabelen på Rica Ishavshotell. Arrangementet fungerte som en delfinale før neste helgs landsfinale. Seks deltakere presenterte deres forskningsarbeid, men til slutt var det Runar Gjerp Solstad som trakk det lengste strået.

– Det var sinnssykt artig, sier forskeren som til daglig jobber med såkalt marin bioprospektering. Det var også dette han presenterte i sitt vinnende foredrag.

– Å prospektere betyr jo å leite etter ting, så det vi gjør er å leite etter biologiske ting. Blant annet jobber vi mye med å leite etter nye molekyler fra havet som har muligheten til å drepe bakterier. Mye av dette arbeidet er for å kunne bekjempe såkalte multiresistente bakterier. Slike som ikke påvirkes av antibiotika, forklarer han.

Gørr kjedelig

En av de største utfordringene for deltakerne var å forklare sin forskning på et enkelt og spennende vis. Mentor for deltakerne og tidligere vinner av konkurransen, Audun Hetland, mener dette er den vanskeligste delen.

– Forskning er gørr kjedelig, så utfordringen ligger i å gjøre poenget enkelt og interessant.

Gjerp Solstad er enig i denne påstanden.

– Det er ofte vanskelig å forklare, men i denne sammenhengen er det flott å få være litt nerd og få så mye oppmerksomhet for det, sier han og ler.

Sikter på hat trick

Tromsø har de to siste årene stukket av med seieren på landsbasis. I 2011 var det Hetland som vant for sin forskning på hvorfor folk velger ekstremsport, i 2012 var det Kajsa Møllersen med sin forskning på et kamera som kan oppdage føflekkreft. Nå satser tromsøværingene på hat trick.

– Jeg ser ikke bort ifra at vi skal kunne klare å vinne i år også, sier prosjektleder for konkurransen, Else Bottengård.

Kandidaten selv deler hennes optimisme.

– Det kan absolutt gå, men da må jeg være superskjerpet.

Audun Hetland, tidligere vinner, nå mentor. Foto: Lars Marius Matre / iTromso
Forsker Grand Prix, delfinale i Tromsø. Foto: UiT/Lars Åke Andersen Pernilla Carlsson Runar Gjerp Solstad Foto: UiT/Lars Åke Andersen