Rommet er lite, klamt, bekmørk og lukter guffent. Det ligger øyeepler syltet i gamle glasskrukker, og Marita Isobel Solberg står bak bardisken med et mistenksomt smil for å lokke oss til utsalget sitt.

– Her får du blod, brystmelk og svette. Visste dere forresten at svette ikke lukter noen ting. Det er når det kommer i kontakt med bakterier at det avgir lukt, forteller Solberg til elevene som er på besøk.

I bakgrunnen hører vi en jevn hjertebanklyd, kombinert med gurglelyder og drypping. Det er en installasjon som gjør elevene litt uvel, og det er vel også meningen.

Fikk smake på blod

Kombinasjonen av performancekunst og undervisning viser seg å være svært effektivt for tilskuerne, som er elever fra videregående skole i Tromsø. Både Sandra Benedicte Norbye (15), Monica Pettersen (15) og Viktoria Løvland (17) var strålende fornøyd med besøket, og alle var enig i at den litt skumle opplevelsen var lærerik.

– Vi har lært litt om hvordan oppgaver de forskjellige tingene har i kroppen, men tanken på urin og svette er jo litt ekkel, sier Løvland.

– Nå skal det sies at ikke alt her er ekte. Vi får ikke lov til å servere folk virkelig blod. Men konsistensen og smaken skal være på plass, sier Solberg.

Mimret til barndommen

Man skulle kanskje tro at elever var tunge å be når det gjaldt å smake på urin, blod og svette, men Solberg melder om nysgjerrige elever som tok utfordringen på strak arm,

– Noen måtte vi overtale litt, men det handler om å tørre, sier Solberg.

– Det er spennende. Jeg føler vi lærer litt mer når vi er ute for å prøve forskjellige ting. Så det er mye bedre enn en vanlig skoledag, sier Monica Pettersen.

Sandra Beate Norbye trodde derimot at hun skulle klare å snike seg unna smakingen, men på spørsmålet om hva hun hadde smakt i dag, kom sannheten fram.

– Jeg skal ordne en lett brystmelkshot til deg, utbryter Solberg. Og etter litt press fra venninnene, tok Sandra drinken.

– Det var som å være tilbake hos mamma, sier Sandra, til stor latter fra medelevene.

Kroppsvæsker i fokus på Forskningsdagan. Blod, tåra og svette. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen
Marita Isobel Solberg ønsker oss velkommen til Blod, tåra og svette bar. FOTO: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen