– Så, hvor kan vi høre smerteskrikene? Har dere lydtette rom?, spør iTromsøs 51 år gamle mannlige fotograf.

Essens dagspa har riktignok en mørk kjeller, men ikke av torturkammer-typen. Den er av typen avslappende kjeller med dempet belysning og aromatiske dufter. Dessuten påstår de ansatte at voksing av kjønnshår slett ikke er så smertefullt som mange forestiller seg.

– Ingen hyl? Ikke engang saftig bannskap?, spør fotografen skuffet.

Vokser hele dagen

På Essens dagspa jobber det tre kvinner som kun driver med voksing. Dagen lang — wax on, wax off.

For i Tromsø har etterspørselen etter brasiliansk voksing — eller «brasse» som ekspertene kaller det — nærmest eksplodert. Fra i fjor til i år har Essens dagspa hatt en økning på 39 prosent.

Det vil si at hver eneste dag er det mellom fire og seks tromsøkvinner som legger seg på benken for en voks — og som gjør dette regelmessig hver sjette uke. Og det kunne vært enda flere.

– Vi har ikke kapasitet til mer. Vi har fulle lister og ventelister. Dessuten utfører vi ikke brasiliansk voks på menn — dem henviser vi videre til andre klinikker, sier Christin Jentoft, medeier og daglig leder på Essens dagspa.

Topptrent

Hun tror at en av årsakene til at stadig flere vil vokse bort kjønnshårene, er at mange opplever at det ikke er så smertefullt som de forventer.

– Mange av dem som kommer hit for første gang har litt angst. Men hemmeligheten er at voksing er et håndverk, og vi har topptrente ansatte som kun jobber med voksing. Det handler om teknikk, og å få kunden til å slappe av og føle at det ikke er pinlig. Når voksingen er ferdig blir mange overrasket over at det ikke var verre — jeg tror ikke vi har hatt noen som har sagt «dette skal jeg aldri gjøre igjen», sier Jentoft.

Det er ikke bare unge kvinner i 20-årene som skal ha en «brasse».

– Du ville blitt overrasket over aldersspennet. Det er nok flest mellom 20 og 40 år, men vi har mange kvinner fra 40 og til i slutten av 50-årene, forteller Tone Pedersen, make up-artist på Essens dagspa.

Forskjellen mellom aldersgruppene er mengden hår som skal bort.

– De yngste kvinnene vil ha alt bort, mens kvinner over 40 gjerne vil beholde litt hår, sier Jentoft.

Flere velger laser

Selv om «brassen» øker kraftig, er det en annen hårfjeringstrend som seiler opp som det neste nye. Laserbehandling.

– Det er de som tar et steg videre. Det er permanent hårfjerning. Mange av våre kunder som har vokset seg regelmessig i flere år, har valgt å fjerne håret permanent, sier Tone Pedersen.

Essens dagspa har hatt 65 prosent økning i personer som får laserbehandling. Det er ikke bare kjønnshår som fjernes.

– Det blir stadig mer populært blant menn. Kanskje særlig de som trener mye. De fjerner hår på bryst og rygg. Noen fjerner det også under armene, sier Christin Jentoft.

Men hvorfor så mange vil fjerne det de har av hår, har hun ikke et godt svar på.

– Jeg tror aldri hår kommer tilbake på moten. Hårløst har kommet for å bli, sier Jentoft.

SOM Å RIVE AV ET PLASTER: Å vokse er som å rive av et plaster, og er slett ikke så smertefullt som mange tror det, mener de ansatte på Essens dagspa. Det er derfor så mange gjør det igjen og igjen. Foto: Ronald Johansen