– Jeg ble faktisk helt sjokkert da jeg fikk e-post fra Miljødirektoratet om at de hadde omgjort vedtaket. Jeg hadde aldri trodd at de kom til å endre standpunkt i denne saken, sier Cecilie Johansen, leder i Dyrebeskyttelsen avdeling i Tromsø.

Starter kronerulling

Det var tidlig i går ettermiddag at Johansen fikk gladmeldingen.

– Jeg ble først oppringt av Polar Zoo om at Miljødirektoratet hadde ringt dit og vært positiv til forslaget om at Liam Mink Jagger kunne overføres til dyreparken. Det var imidlertid først da jeg fikk e-posten fra Miljødirektoratet om at vedtaket var omgjort, under forutsetning at minken ble sterilisert, at jeg endelig kunne tro på at det var sant, forklarer hun.

I utgangspunktet hadde nemlig Miljødirektoratet på generelt grunnlag avvist Dyrebeskyttelsens søknad om å overføre Liam Mink Jagger til Polar Zoo, da mink er uønsket i norsk fauna.

At Dyrebeskyttelsens anke nå har ført frem, betyr at den lille minken, som i slutten av juli ble funnet forkommen i Småbåthavna, får leve videre. Når alt vil være klar slik at mårdyret kan flytte inn i sitt nye hjem, er ennå uvisst. Først må en spesiallaget rømningssikker innhengning bygges.

Les også: Ilder visste seg å være mink

– Vi venter nå på tilbakemelding fra Polar Zoo slik at vi får et overslag på kostnader og hva som trengs av materialer og arbeidskraft. Deretter starter vi en kronerulling, da dyreparken ikke har midler til å dekke alle kostnadene selv, forklarer Johansen.

Overveldende engasjement

Lederen i Dyrebeskyttelsens avdeling i Tromsø ser også for seg at de kan få gjort mye av arbeidet på dugnad for å holde kostnadene nede.

– Det er allerede mange som har meldt seg frivillig som arbeidskraft til dette prosjektet, så håpet er at minkens nye hjem kan være klart for innflytting i god til før jul, sier hun.

Se bildeserie fra Liam Mink Jaggers liv her!

Engasjementet for å redde livet til den lille minken har nemlig vært overveldende. Tirsdag i forrige uke, før Liam Mink Jaggers skjebne var avklart, startet Dyrebeskyttelsen en underskriftskampanje for å livet hans. Responsen var enorm. På under en uke ble kampanjen signert av over 7.600 personer.

– Det er sinnsykt mange som har engasjert seg i denne saken. Jeg vet dessuten at flere har sendt brev til miljødirektoratet også. Dessuten er det utrolig mange som har delt og signert underskriftskampanjen, Om dette har hatt noen innvirkning på Miljødirektoratets omgjøring, vet jeg ikke, forteller Johansen.

Liam Mink Jagger får nå et nytt hjem på Polar Zoo. Foto: KINE HANSSEN