I flere år har Slettatorget Næringsforening prøvd å bli kvitt returstasjonen fra Slettatorget fordi folk kaster fra seg miljøfarlige produkter som maling, løsningsmidler, rensevæsker, glass, knuste lysrør, batterier og sprøyter.

Primært ønsker næringsforeningen at hele returstasjonen flyttes, men det mener både Remiks og kommunen er uaktuelt.

Må klareres

– Lokalbefolkningen, og dermed butikkundene, vil da miste et viktig tilbud for returnering av glass og metall. Det er også tvilsomt om en fjerning av stasjonen vil føre til slutt på ulovlig avfallsdeponering.

Det skriver byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein (Frp), i et brev til næringsforeningen. Nå mener hun at kameraovervåking kan være et alternativ.

– Som alternativ forberedes kameraovervåking i samarbeid med den lokale Rema 1000-butikken. Dette må klareres av Remiks med Datatilsynet. Parallelt merkes stasjonen med forbudsskilt om deponering av søppel utenfor Molok-containerne, og disse males for å gi et bedre visuelt inntrykk.

Holdningsproblem

Remiks bruker flere hundre tusen kroner ukentlig på å fjerne det ulovlig avfallet. I tillegg brukte de 66.000 kroner på midlertidig vakthold ved returstasjonen i sommer. Alvarstein mener folk nå må gå i seg selv.

– Den ulovlige avfallsdeponeringen anses først og fremst som et holdningsproblem som vil være vanskelig å løse. Det er håp om at en kameraovervåking kan redusere, om ikke få slutt på, den ulovlige deponeringen.

Sanering av grunnen

Slettatorget Næringsforening hilser nye tiltak velkommen, men er usikre på om det løser problemet.

– Jeg vet ikke, men jeg vil gi det en sjanse. Det beste hadde vært flytting. Vår stasjon og den på Karlsøya er visst de verste. Folk setter fra seg alt mulig, sier Bente Gundersen, leder i næringsforeningen.

Næringsforeningen frykter at grunnen rundt returstasjonen kan være sterkt forurenset, og at det må tas jordprøver. Ifølge kommunen vil en analyse koste 60.000 kroner.

– I tillegg kommer eventuell utskifting av massene og reasfaltering. Ettersom flytting i denne omgang avvises, vil også grunnanalyse utsettes, mener Britt Hege Alvarstein.

BYRÅD: Britt Hege Alvarstein (Frp) Foto: Tromsø kommune
FLYTER AV SØPPEL: Slik har det til tider sett ut rundt returstasjonen på Slettatorget. Nå skal kameraovervåking sørge for at folk ikke slenger fra seg farlig avfall. Foto: Annar Johan Myrvang Foto: Annar Johan Myrvang