Det er konklusjonen i en rapport som Roy Slettvold i advokatfirmaet Selmer har fått utarbeidet for fylkeskommunen.

– Om de ikke hadde handlet som de gjorde i den pressede situasjonen som oppsto i november for to år siden ville Troms Kraft kanskje ha gått over ende, sier han.

Les også: Her er Troms Krafts nye styreleder

Går i sømmene

Kort fortalt har Slettvold gått gjennom den såkalte TK-rapporten som ble laget av Leiv Nergaard.

Les også: Granskning kan koste 30 millioner

I Nergaards rapport blir det slått fast at ledelsen og styret i Troms Kraft har opptrådt klanderverdig og uprofesjonelt på en rekke områder.

Et av punktene på listen over forsyndelser fra den tidligere ledelsen er at de ga en bankgaranti til Dnb på 1,8 milliarder svenske kroner for å unngå konkurs i datterselskapet Kraft og Kultur.

– Dette kunne man ha unngått dersom man hadde forhandlet med banken, engasjert sine eier og søkt rådgivning, slår Nergaard fast.

Dette punktet er det som Slettvold har gått nærmere etter sømmene og han mener at bildet er mer nyansert enn det Nergaard presenterer.

Ikke sort-hvitt bilde

– Vår gransking har kommet fram til motsatt konklusjon. Vi mener at styret og ledelsen ikke hadde noe annet valg enn å gjøre det de gjorde, sier Slettvold til iTromsø.

Ifølge ham hadde TK så mange forpliktelser overfor banker, leverandører av strøm og kunder at styret og ledelsen var nødt til å handle raskt for simpelthen å unngå konkurs.

Les også: Derfor trekker TK-styret seg

– Om ikke Dnb hadde fått en garanti for kreditten de hadde gitt Kraft og Kultur kunne det ha endt med at banken ville krevd salg av andre verdier i Troms Kraft. Selskapet kunne ha blitt slaktet, sier han.

Leiv Nergaard er ikke enig i innsigelsene fra Roy Slettvold.

– Vårt syn er at når man havner i en situasjon som man åpenbart ikke behersker, og der man mangler kompetanse, så søker man råd og hjelp, sier han.

GRANSKER: Leiv Nergaard leverte formelt den kritiske rapporten om Troms Kraft til eierne på en ekstra generalforsamling tirsdag. Foto: CHRISTER PEDERSEN