Blå Kors skal på oppdrag fra Tromsø kommune bygge og drive 12 boliger for rusavhengige i Tromsøysundveien i Tromsdalen — på tomten like ovenfor ProGym (det gamle Vinmonopolet i Tromsdalen).

Eiendommen som det er planlagt å bygge på er i dag regulert til industriformål, men Blå Kors har søkt dispensasjon fra reguleringsplanen.

Massive protester

I torsdagens møte i byrådet vil man gi dispensasjon fra reguleringsplanen — til tross for omfattende naboprotester fra området. Det er i alt 44 naboer i nærområdet til de planlagte rusboligene — og motstanden mot planene er omfattende.

– Det har vært en massiv motstand, og da ikke bare fra oss som bor her. Også det lokale næringslivet er kritisk til å etablere boligene, sier Erik Kopke, en av naboene.

Byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein (Frp), sier at saken er vanskelig, men at byrådet har landet på sin innstilling ut fra en helhetsvurdering.

– Vi vil gi dispensasjon fra reguleringsplanen fordi fordelene klart overveier ulempene. Det er det helt klart beste alternativet sett fra en rekke ståsted, sier hun.

Flere fordeler

Tomten er bynær, boligkomplekset vil ha ansatte hele døgnet, og det vil være enkelt å endre reguleringsplanen ettersom det er snakk om en institusjon.

– Vi tror ikke at det vil bli så store problemer som naboene frykter. Blå Kors har gode erfaringer fra lignende prosjekter i lignende områder, sier Alvarstein.

Erik Kopke er langt fra overbevist.

– Det er litt merkelig at kommunen mener at det ikke vil bli problemer her hos oss når de tydelig og klart slår fast at det vil kunne bli problemer på Åsland — der byrådet vil bygge rusboliger, sier han.

Etter vedtaket i byrådet sendes saken over til Fylkesmannen for godkjenning.

– Vi vil kontakte Fylkesmannen for å prøve å overbevise ham om at det ikke er godt nok grunnlag for å endre reguleringsplanen. Vi mener at kommunen ikke har hatt god nok saksbehandling her, sier Kopke.