Ifølge arkeolog og avdelingsleder Knut Paasche er det første gang Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) faktisk bistår politiet med sine geofysiske metoder i en kriminalsak.

I dag og i morgen saumfares betonggulvet på Vollan Gjestestue med arkeologenes spesialutstyr.

– Dette blir virkelig et spennende søk for alle parter. Det er en vanskelig oppgave, for vi leter normalt ikke etter døde personer, men etter forhistoriske gjenstander, sier Paasche.

Fikk forespørsel

Han forteller at politiet var svært interessert i at de skulle prøve, og at de derfor sa ja til å sende nødvendig utstyr opp fra Oslo sammen med to av arkeologene sine.

– Bortsett fra et betonggulv i Eidsvoll-bygningen, hvor vi påviste en brønn fra 1700-tallet, har vi ingen erfaring med betonggulv i bygninger, opplyser Knut Paasche.

Skiller seg ut

Han forklarer at georadaren sender radiosignaler ned i grunnen, signaler som reflekteres og dermed kan måles.

– Man kan godt sammenligne en georadar med et ekkolodd. Vi vil ikke kunne påvise at det ligger en person under betongen, men vi vil kunne se om det ligger noe der som skiller seg fra den øvrige grunnen, fordi vi da vil få et annet signal tilbake. Og hvis vi finner noe som er rundt to meter langt og 70 centimeter bredt, så kan jo politiet begynne å lure, sier Paasche.

Han understreker at søket også vil avhenge av hvor ensartet grunnen under bygningen er, og at tolkningen av søkeresultatene kommer til å skje i nært samarbeid med politiet.

– Men det er en spennende metode, som vi arkeologer bruker mye og som jeg vet at politiet i England har brukt i mange år, sier arkeolog og avdelingsleder Knut Paasche ved NIKU.

Ny vending

Ifølge politiførstebetjent Trygve Møllerbakken starter søket i Vollan Gjestestue etter planen i ettermiddag og vil fortsette utover kvelden. Politiet og NIKU har også satt av hele morgendagen til søk med georadaren.

Ifølge regionlensmann Andreas Nilsen vil etterforskningen i drapssaken være endelig avsluttet i slutten av neste uke — forutsatt at de ikke finner noe under det kommende søket på Vollan Gjestestue.

– Da blir det en ny vending i saken, konstaterer regionlensmann Nilsen.

GEORADAR: Ved hjelp av denne georadaren kan arkeologene undersøke et område uten å måtte ty til fysiske inngrep. Leder for Arkeologiavdelingen til NIKU, arkeolog Knut Paasche, opplyser at det er første gangen de skal lete etter en død person i en kriminalsak. Foto: NIKU Foto: nn
SKAL UNDERSØKE GULVET: Her ved Vollan Gjestestue starter politiet og NIKU i dag søket etter Per Vålnes. Foto: Rune Stoltz Bertinussen Foto: Rune Stoltz Bertinussen
ANTATT DREPT: Per Vålnes. Foto: Politiet Foto: Privat