Thea Nielsen Barsnes (13), Natalie Fredriksen (12), Inga Marit Solberg (12) og resten av sirkusgruppene UR og Barnardo på Kulta er i nå i innspurten med forberedelsene til helgens forestillinger, etter å ha øvd inn stykket siden september.

Manglende biter

Stykket «Å huske» er satt opp i anledning helgens TV-aksjon, der pengene som samles inn skal gå til Nasjonalforeningen for folkehelsen og deres arbeid for demenssyke.

– Det handler om hvordan folk med demens har det. Av og til mangler det noen biter i puslespillet som er minnene. Demensen fjerner noen biter fra minnet, så det er ikke et helt minne, forteller Thea.

– Det er veldig spennende og artig, sier Natalie, og både hun, Thea og Inga Marit oppfordrer folk til å komme og se på dem på Kulta fredag klokken 18, eller lørdag klokken 13 eller 14.

Les også: Kanestrøm søker bøssebærere!

En reise

Rundt 20 barn og ungdommer er med på oppsetningen, og fagansvarlig Annette Alfsvåg forteller at stykket handler om en eldre dames forhold til sine egne minner.

– Vi reiser gjennom minnene hennes, og opplever hvordan hun husker minner, før minnene blir brutt opp. Hun opplever det som at tyver kommer og stjeler minnene hennes.

— Stykket får fram hvordan det er viktig at minnene lever videre i andre, selv om du ikke husker dem, og viktigheten av at du har andre rundt deg som hjelper til å holde puslespillbrikkene dine på plass. Som den eldre damen sier i stykket, «Minnene mine tilhører meg. Vennene mine og familien min er bitene i mitt puslespill, og det kan ingen ta fra meg», sier Alfsvåg.

Hun forteller at billettene koster minst 30 kroner, og at folk kan gi så mye de vil utover det.

Kan forstå

Byaksjonskoordinator Katrine Brenneset i TV-aksjonen i Tromsø setter stor pris på at Kulta engasjerer seg i år igjen, etter å ha bidratt med penger til aksjonen i flere år.

– Jeg syns det er helt fantastisk. De viser samfunnsansvaret ved å lære ungene noe om at du må si noe vettig og bruke din stemme til å mene noe. Kanskje de lærer å forstå sine egne besteforeldre mye bedre. Kanskje også unger som ser stykket vil forstå dem på en annen måte, sier hun.

SAMLER INN TIL TV-AKSJONEN: Fra venstre Thea Nielsen Barsnes, Natalie Fredriksen og Inga Marit Solberg. Foto: Harald Stavseth Foto: HARALD STAVSETH