Det er bare noen uker siden tromsøkvinnen sto fram i iTromsø og fortalte sin dramatiske historie. Med nytt hjerte og nyre på plass, er optimisten tilbake. 41-åringen teller dager til hun kan gå inn døren på arbeidsplassen som ansatt — ikke som sykemeldt.

Tøff periode

– Det har vært en tøff periode. Siden jeg kom hjem fra Rikshospitalet i forrige uke, har jeg vært innom hotellet en rekke ganger — først og fremst for å hilse på arbeidskameratene mine. Men nå klør det i fingrene etter å komme i gang, sier Hjemvoll — friskere enn på mange år.

Av ulike grunner kan ikke tromsøkvinnen opplyse nøyaktig da hun ble operert. Det skyldes at omverden ikke skal kunne finne ut hvem sitt hjerte hun har fått.

– Det jeg kan si, er at det som banker i brystet mitt, har tilhørt en ung mann. Nyren vet jeg ingenting om.

Takknemlig

Inger-Helén Hjemvoll er veldig takknemlig for at hun lever. Ti år etter sitt første hjerteinfarkt, har hun bare blitt svakere. I fjor høst holdt det på å gå helt galt. Da skulle hun bytte hjertestarter.

– Legen som foretok inngrepet, skadet en hjerteklaff. Dermed fikk jeg indre blødninger og måtte ha et nytt hjerte for å overleve. Heldigvis gikk det bra.

Denne hendelsen førte til at tromsøkvinnen kontaktet advokat og Norsk Pasientskadeerstatning som har opprettet sak.

Etter den store operasjonen, har Hjemvoll oppholdt seg 4-5 måneder i Oslo. Først på sykehuset, deretter på et pasienthotell før hun flyttet inn hos en kjær tante.

– Selv om jeg savnet alle hjemme i Tromsø, valgte jeg å tenke positivt. Jeg måtte være i nærheten av Rikshospitalet og valgte derfor å gjøre det beste ut av situasjonen.

Mange klemmer

Etter hjemkomsten har det vanket mange klemmer. Venner, familie og kolleger — alle vil ta rundt 41-åringen.

– Det er den gode klemmen jeg får. Den hvor taket aldri slippes. Da føler jeg at også mine nærmeste føler at jeg har vært heldig og fått livet i gave.

Inger-Helén Hjemvoll betegner seg som veldig aktiv. Normalt må en person med nytt hjerte vente minst et halvt år før hun eller han er tilbake i jobb.

– Til meg sa legene at de skjønte at det var uaktuelt. Derfor inngikk vi et kompromiss at jeg skulle vente fire og en halv måned.

Gjør alt annet

I mangelen av å ha en jobb å gå til, fyller 41-åringen dagene med å rydde i boligen, trene, gå mange og lange turer og treffe venner.

– Jeg har gjort mer i huset på noen få dager enn på mange år. Alt skinner og det er tellekant overalt.

– Og så må jeg sørge for å få i meg mat. Legene har kommandert minst 2.000 kalorier hver dag. Det er en stor oppgave å telle kalorier — som skal være av den sunne sorten.

Men selv om tromsøkvinnen skal spise mye, får hun likevel ikke hive innpå det hun liker aller mest — sushi og spekeskinke. Heller ikke modne oster er aktuelt.

Bakterier

– Det skyldes at det er en del bakterier i disse produktene som jeg ikke skal ha. Alt jeg spiser skal ha vært tilberedt i mer enn 60 grader. Derfor går spekeskinken i ovnen før jeg gafler innpå. Du har vel hørt om ovnsbakt spekeskinke?, spør hun humoristisk.

For Inger-Helén Hjemvoll er av den blide sorten.

– Mine plager til tross — jeg er og har alltid vært en glad jente. Spesielt nå. Hvorfor skulle jeg ikke være det? Jeg lever jo!

Glad for

– De få dagene jeg har hatt hjemme, har også bestått av «kjedelige ting» — eksempelvis rydding og vasking i huset. Den tanken har imidlertid aldri streifet meg — at slike ting er kjedelig.

– Derimot er jeg kjempeglad for at jeg klarer å gjøre slike ting. Det er ikke lenge siden at det å ta på en sko, var et totalt slit og nesten umulig å gjennomføre. Derfor er jeg happy for at jeg kan være aktiv. Det er det nemlig ikke alle som kan.

Når Inger-Helén Hjemvoll er tilbake i sjefsstolen på Hotel Bryggen, er det i kvart stilling.

– Jeg har valgt å lytte til legene og skal foreta en gradvis opptrapping. Sånn sett har jeg enda mer å glede meg over — at jeg skal jobbe for fullt fra årsskiftet, sier 41-åringen som i går var innom både kjøkkenet og stuepikene for å hilse på.

Og for å klemme...

Foto: John Strandmo