Telleverket på Charlottenlund gikk på høygir nå i helga, forteller Henrik Romsaas i Tromsø kommune.

– Vi hadde vår femte største utfartshelg i 2013 med 1.560 passeringer lørdag, og 1.890 passeringer søndag. Folk har virkelig ventet på å få komme seg ut i løypene, sier Romsaas.

Trangt

Men 3.400 personer i løypene skapte samtidig konflikter mellom folk med og uten ski på beina.

– Når så mye folk er ute i løypene samtidig blir det trangt. Det samme skjer på Jekta i julestria — folk blir irritert, sier Romsaas.

iTromsø har fått rapporter om krangler mellom skigåere og vanlige gående som har vært på grensen til håndgemeng — med mangt et «gudsord» som er sendt i begge retninger.

Kommunen hadde håpet på å unngå slike «kollisjoner».

– Denne helga kom snøen litt overraskende på oss slik at vi ikke fikk forberedt løypenettet, sier Romsaas.

Overrasket av snøen

Enkelt fortalt rakk ikke bydrift å få etablert en gåsone, slik at de gående som bruker lysløypa som transportvei til og fra jobb eller skole var nødt til å gå midt i lysløypa.

Det til stor irritasjon for dem som gikk på ski.

– Heldigvis har vi nå fått preparert løypene fra skibrua til Prestvannet slik at det er både gåsone og skispor. Da slipper det å bli kollisjon mellom de to gruppene, sier Romsaas.

Romsaas ønsker å tone ned konfliktnivået i lysløypene, og sier at han ikke merket noe av krangling da han var ute i løypene på Tromsøya nå i helga.

– Min oppfatning er at det var en stor grad av aksept for at det var den første snøhelga, og at folk var greie hverandre, sier han.

Oppdeling

Samtidig understreker han at begge parter må ta større hensyn til hverandre fremover.

– Når det kommer mer snø vil løypene bli preparert og satt i full bredde. Da vil det være en del som er et idrettsanlegg, og en del som er en trafikkåre, sier Romsaas.

Da må de gående holde seg unna fra skisporene.

– Det er et idrettsanlegg der det arrangeres konkurranser flere ganger i uka, vi har toppidrettsgymnas og vi har flere utøvere som satser på sin idrett — da må forholdene være gode for dem, sier han.

Gåsone fra nord til sør

Samtidig har de gående sin naturlige plass i løypenettet.

– På sikt vil vi brøyte en gåsone i lysløypa på halvannen meters bredde fra Hamna til Holtbakken — og de gående har rett til å gå der uten å føle seg uglesett av skikjørerne, sier Romsaas.

FINE FORHOLD: Lysløypa på Tromsøya fikk preparerte skispor rekordtidlig. — Det er flotte spor allerede, sier Marius Waltenberg — her sammen med Tromsø kommunes Henrik Romsaas. Foto: Tom Benjaminsen
LOVER OPPDELING: Henrik Romsaas lover at det skal bli både skispor og gåsone i lysløypa. — Vi skal ha gåsone helt fra Hamna til Holtbakken når det kommer snø nok, sier han. Foto: Tom Benjaminsen