Biskopen søker om avskjed i nåde fra 1. september neste år i en alder av 66 år.

Per Oskar Kjølaas ble utnevnt til biskop i Nord-Hålogaland bispedømme 14. september 2001. Han ble vigslet til biskop i Tromsø domkirke 10. mars 2002 og vil ved sin avgang ha vært biskop i Nord-Hålogaland bispedømme i over 12 år.

Pensjonsalder for en biskop følger de samme regler som øvrige embetsmenn i staten. Det betyr at Kjølaas kunne ha sittet lenger i embetet. Han oppgir flere grunner i sin avskjedssøknad til at han velger å sende sin avskjedssøknad nå:

  • Ansettelsesprosessen for en ny biskop tar lang tid. Man må i alle fall regne med et drøyt halvår. Det er viktig å starte prosessenv tidlig.

  • Å sitte med ansvaret som biskop i så lang tid tynger. 12 års tjenestetid er lenge for en biskop.

  • Flere biskoper nærmer seg nå pensjonsalder, og bispeavskjedene bør ikke komme for tett. Det bør være et visst mellomrom mellom hver avskjed.

  • I en krevende reformtid for kirken synes Kjølaas at det er riktig at en ny biskop nå kan gå inn i oppgavene fremover med nye krefter og perspektiver.

Biskopen understreker iføllge en pressemelding fra Kirken at han har opplevd det som et privilegium å være biskop i Nord-Hålogaland bispedømme.

I sin avskjedssøknad uttaler han: "Møtene med en enestående befolkning, samarbeidet med bispedømmerådet og et fint prostekollegium, et godt samarbeidsklima i bispekollegiet og det daglige fellesskapet med en dykltig og omsorgsfull stab kommer jeg til å savne."

At det har vært et privilegium å være biskop i dette bispedømmet, skyldes ikke minst fellesskapet og arbeidet med de kirkelig ansatte og menighetsrådene, ifølge biskop Per Oskar Kjølaas.