– Jeg har lenge kjempet for at Tromsø kommune skal få overta kollektivtrafikken i Tromsø kommune. Jeg håper den nye regjeringen kan åpne for dette, sier Hilmarsen.

Han tror det vil utgjøre en stor forskjell for den vanlige buss-passasjeren i byen.

– Det er Tromsø kommune som vet best hva som trengs i Tromsø kommune. Ved å få denne makten på kommunalt plan kan vi i større grad legge til rette for en best mulig fungerende kollektivtrafikk.

Saken ble aktualisert på nytt da kommunestyret diskuterte den regionale transportplanen for Troms. I debatten var det flere som ønsket å hente tilbake kollektivtrafikken fra fylket.

Vil bare ha buss

Brynmor Evans (MDG) vil også at kommunen skal overta ansvaret for kollektivtrafikken. Han vil ha mer penger til kollektivtrafikk, og mindre på nye veier i byen.

– Jeg ønsker at byen kan få samlet sin pott med vei-penger, og bruke dette på kollektivtrafikken. Kollektivtrafikken må prioriteres i stedet for å bruke millioner på millioner på ny vei. Det vil fungere best i lengden, mener Evans.

Han tror kollektivtrafikken i byen kan bedres hvis Tromsø kommune har hånda på rattet i kollektivtrafikken.

– Jeg vil si at de som står nærmest problemet vet best hvor skoen trykker, sier han.

Ingen hokus-pokus

Stein-Gunnar Bondevik (Ap) er ikke like klar i sin tale.

– Byrådet tar til ordet for å bruke samme modell som Fylkeskommunen gjør i dag, altså å ha jobben ute på anbud. Dersom en skal ta samme anbudsrunde på nytt, bare fra kommunens side, vil Nobina sannsynligvis vinne også den konkurransen. Da kan jeg ikke se at det vil føre til den helt store forskjellen på kollektivtrafikken her i byen, sier Bondevik.

Han tror altså ikke at et ansvarsbytte vil føre til en løsning på de utfordringene kollektivtrafikken i Tromsø har.

-Jeg tror ikke på noen hokus-pokus-løsning. Det er utvilsomt problemer med bussene her i byen, men noe mer konkret enn en ansvarsforskyvning må presenteres.

HOKUS POKUS: Stein-Gunnar Jørgensen (Ap) tror ikke en ansvarsoverdragelse vil være en enkel løsning på buss-problematikken i byen. Foto: CHRISTER PEDERSEN
MER BUSS, MINDRE VEIER: Brynmor Evans (MDG) vil heller bruke penger på kollektivtransport, enn å prioritere nye veier i byen. Foto: CHRISTER PEDERSEN