• Farlige varmeovner

  • Dårlige rømningsveier

  • Løse og farlige stikkontakter

  • Dårlig inneklima og ventilasjon

  • Kaldt på gulvene

  • Ingen barnesikring på komfyr

  • Ingen barnesikring på vinduer

  • Gammelt gulvbelegg som er vanskelig å rengjøre og som enkelte steder mangler helt.

Listen over problemene ved den kommunale barnehagen på Trondjord er lang.

Nå har foreldrene tatt affære og varslet kommuneoverlegen. De vil ha ordnet opp i den nedslitte barnehagen fra 1974.

– Ja, vi mener kommuneoverlegen må komme utover å se hvordan ungene våre har det. Det er ikke bra, sier Trine Risvik (34), én av foreldrerepresentantene.

Mye syk

Hennes to gutter Mats (4) og Theodor (2) har vært mye borte fra barnehagen på grunn av sykdom. Hun gir dårlig inneklima og dårlig ventilasjon mye av skylden.

– Syke barn gir sykefravær. Det er bare tre uker siden sist vi hadde en runde med syke barn der vi måtte være hjemme fra jobb. Og nå i helga var det på "an igjen med feber, sier Risvik.

Trangt

Barnehagen i den lille men livskraftige Kvaløy-bygda har 21 barn fordelt på to bygg. De yngste holder til i det nyeste bygget, «Blåklokka» mens de eldste barna har tilhold i en tidligere lærerbolig som er snart 40 år gammel — kalt «Smørblomsten».

Både foreldre og ansatte mener at huset ikke er egnet for barnehagedrift i 2013.

Det er trangt overalt og det 10-12 kvadratmeter store kontoret til pedagogisk leder på «Smørblomsten» er kombinert kontor, matbod, lager, garderobe og vaskerom.

– Er man her mer enn én time, så får man hodepine. Tenk da på ungene som kan være her opp til ti timer daglig, sier Risvik.

Eksem og astma

Johanne Lavold Eliassen (30) har datteren Saga (1) i den todelte barnehagen på Trondjord og har også en eldre datter som har gått i samme barnehage.

– Hun er plaget med eksem og astma nå. Om det skyldes barnehagen vet jeg ikke, men jeg tenker jo mitt, sier Eliassen.

Hun er klokkeklar på hva hun mener om forholdene.

– For å si det sånn: Hadde det ikke vært for det flotte personalet her i barnehagen, så hadde datteren min gått i en barnehage inne i byen, sier Eliassen, og slår fast:

– Kommunen må tenke nytt med barnehagebygningene her ute. Det nytter ikke å flikke og småreparere på et så nedslitt bygg.

Forståelse

Fagleder ved barnehagen, Anne Grete Simonsen, ønsker ikke å si så mye om foreldrenes initiativ.

– Men jeg har forståelse for det de nå gjør og jeg håper jo at det vil medføre forbedringer ved barnehagen, sier Simonsen til iTromsø.

Vil ha garantier

Ann Sissel Enoksen (Sp) tok opp problemene ved barnehagen på Trondjord i kommunestyret i går.

Kommunestyrerepresentanten ville ha garantier fra den politiske ledelsen om at man ville gjøre noe straks med forholdene i den kommunale barnehagen.

Men de løftene kunne ikke byråd Anna Amdal Fyhn gi.

– Vi er klar over problemstillingen, men jeg kan ikke love når det blir gjort noe med barnehagen på Trondjord som er en av mange distriktsbarnehager som trenger mye rehabilitering og store tiltak. Dette må vi få nærmere avklart og det må gjøres av byggtekniske fagfolk, sier Anna Amdahl Fyhn til iTromsø og siterer da sitt eget svar i gårsdagens kommunestyre.

Det syns Sp-politikeren er for dårlig.

– Det er hårreisende at man ikke kan garantere at noe skal gjøres. Dette er lovpålagte oppgaver og hadde Fylkesmannen vært i barnehagen, så hadde den blitt stengt, sier Enoksen, og føyer til:

– Jeg syns kommunen burde prioritere lovpålagte oppgaver fremfor for eksempel å tømme Prestvannet. Men vi er ikke ferdige med denne saken. Det trengs akutte tiltak, slik at man kan holde barnehagen åpen gjennom vinteren.

Kan bli befaring

Kommuneoverlege Trond Brattland bekrefter at de har fått henvendelsen fra foreldrene ved Trondjord barnehage på bordet.

– Ja, det har vi. Men vi har ikke rukket å se ordentlig på den ennå, sier Brattland.

Det skal imidlertid Brattland gjøre. Han utelukker ikke at man bestemmer seg for å dra ut til Trondjord.

– Generelt sett er det alltid aktuelt å dra ut på befaring i slike saker. Når det er snakk om barn, så er forskriftene for inneklima og ventilasjon ganske klare, sier Brattland.

Han understreker at skulle det ende med befaring ved Trondjord, så kan kommunen i neste omgang få pålegg om utbedringer av bygget — hvis man finner kritikkverdige forhold.

– Men det er det for tidlig å si noe om nå, sier kommuneoverlegen.

KALDT OG DÅRLIG: Forelder Trine Risvik sammen med sine to sønner Theodor (2) og Mats (4) i barnehagen på Trondjord. — Det er kaldt på gulvene og inneklimaet er så dårlig at man får hodepine etter én time her, sier Risvik. Foto: Ronald Johansen
GAMLE STIKKONTAKTER: Stikkontaktene henger og slenger og faren for å få strøm i seg er overhengende. Foto: Ronald Johansen
UTEN BARNESIKRING: Trine Risvik ved ett av vinduene som ikke har barnesikring. Foto: Ronald Johansen
FARLIGE OVNER: Lille Saga (1) ved én av ovnene som foreldrene karakteriserer som farlige for små barn. Foto: Ronald Johansen
VASKEMIDDEL STÅR FREMME: Én av tingene foreldrene har klaget på, er at vaskemiddel står i ulåste skap. Foto: Ronald Johansen
TO BYGG: Trondjord kommunale barnehage ligger I to ulike bygg. Her ser vi avdelingen «Smørblomsten» nærmest, mens «Blåklokka» ligger i det grå huset i bakgrunnen. Foto: Ronald Johansen
REIR: Dette fuglereiret var ett av mange som lå inni de ulike ventilene i barnehagen. Men kommuneansatte var i forrige uke ute på Trondjord og fikk de fjernet. Foto: Ronald Johansen