Endre Lund Eriksen er en av seks nordmenn som er nominert til Astrid Lindgren Memorial Award 2014. Barnebokforfatteren syns det er en stor ære å bli nominert til denne prisen.

-Astrid Lindgren har jeg hatt som forbilde siden barndommen, så å være nominert til denne prisen er en kjempestor ære, sier Lund Eriksen til iTromsø.

Stor anerkjennelse

Dette er den største internasjonale barne – og ungdomslitteraturprisen i verden og vinner får utdelt fem millioner svenske kroner. Forfatteren tror ikke selv at han har store sjanser for å vinne.

– Det er utrolig dyktige barnebokforfattere som er nominert til denne prisen, så jeg tror ikke jeg har noen vinnersjanse. Bare det å være nominert ser jeg på som en stor anerkjennelse og en inspirasjon til å jobbe videre som barnebokfortfatter, sier Endre Lund Eriksen, som blant annet har skrevet de populære bøkene om Alvin Pang.

Det er 238 nominerte til prisen fra 68 forskjellige land. Vinneren blir avslørt i mars.

Tenke nyskapende

Endre Lund Eriksen har selv Ronja Røverdatter og Brødrene Løvehjerte som er skrevet av Astrid Lindgren som bokfavoritter.

– Astrid Lindgren var en svært dyktig fortfatter. Ennå i voksen alder leser jeg bøkene om Ronja Røverdatter og Brødrene Løvehjerte, forteller barnebokforfatteren.

Han syns det er bra at man har prisutdeling til barnebokforfattere.

– Barnelitteratur er viktig for mange og det er viktig at man har flinke folk til å skrive bøker for de unge og jeg syns det er flott at prisen blir utdelt til forfattere som tenker nyskapende, forklarer Lund Eriksen.

Endre Lund Eriksen tror Lindgren har vært et forbilde for mange forfattere som skriver barnelitteratur.

– Hun har gjennom bøkene sine lært oss det er ingen temaer som man ikke kan skrive om til barn. Trikset er å gjøre det leservennlig til barn, sier forfatteren.