Nervøse Finnsnesværinger begynte å skjelve i buksene da de oppdaget at Tromsø gjør en innsats for å få Pepperkakebyen på biblioteket til å vokse.

De har nemlig tolket det som en krigserklæring.

Les også: Finnsnes ruster opp til pepperkakekrig

Ordfører Jens Johan Hjort ser seg nødt til å roe gemyttene. Fredag morgen la han ut følgende twittermelding:

"Finnsnes pepperkakeby tar nabopepperkakebyens opprustning som krigserklæring. Tromsøordfører tilbyr destruksjon av kjemiske pepperkakevåpen."

Pepperkakesamtale

Til iTromsø forklarer ordføreren at han kanskje må ta seg noen alvorsord med pepperkakebyen i Finnsnes mor.

– Hvis det faktisk er blodig alvor det hun mener, så er det nok behov for en pepperkakesamtale. Det er nok trist hvis pepperkakenaboene utvikler samme naboskap som visse andre land. Da må vi heller ha en pepperkake-fredssammenkomst, sier ordfører Hjort.

Han mener at både Tromsø og Finnsnes må lære seg å glede seg over hverandres suksess.

– Vi må avklare at det faktisk bare er hyggelig at begge byene vokser. Jeg har ingen vanskeligheter med at Finnsnes pepperkakeby er større enn Pepperkakebyen i Tromsø. Finnsnes har blitt en merkevare, sier Hjort.

Les også: Vil ha sykkelløype i Pepperkakebyen

Han håper likevel at krigshissingen kan ha ført noe godt med seg — og det er at konkurranseinstinktet vekkes hos folk.

– Konkurranse er sunt. Det vil kanskje innebære at noen legger litt ekstra innsats i bakingen, og dermed vil kanskje begge byene vokse seg større, sier Hjort.

Vil krige mot Bergen

I stedet for at Troms-byene snur seg mot hverandre, foreslår han en felles front mot den berømte pepperkakebyen i Bergen.

– Hvis vi sammen kan knuse Trude Drevlands pepperkakeby, så er det enestående. Jeg har hatt alvorlige pepperkakesamtaler med Drevland og hun har fortalt meg at vi bare kan glemme og bli like store som Bergen. Så da kan vi sammen med Finnsnes lage Troms Pepperkakeby og så utfordre Bergen, sier Hjort.

BILDESERIE: Se fjorårets pepperkakeby

Pepperkakerådhus

Tromsø kommune ble denne uken utfordret av iTromsø til å bake et pepperkakerådhus. Den utfordringen tør ikke ordføreren ta på strak arm.

– Mine spede forsøk på å bygge pepperkakehus hjemme, har ikke gitt meg mot til å bygge rådhuset. Hvis det skal bygges, må vi trekke på den gode kompetansen her på rådhuset. Jeg skal følge dette opp, men jeg tør ikke love noen ting. Det hadde vært artig om vi får det til, men i mitt eget hode er det en umulig oppgave, sier den relativt uerfarne pepperkakebakeren.

Går for rekord

Han ser likevel for seg at Pepperkakebyen i Tromsø i år vil knuse sine egne rekorder, og bli større enn noensinne.

– Jeg er troen på at vi skal lykkes. Jeg sender en oppfordring til alle byens bakeglade om at vi trenger en skikkelig god bakeinnsats, sier ordføreren.

Les også: Klarer de å bake "The Edge"?

Pepperkake-tinghus

Han sender også utfordringen videre til to spesielle utvalgte.

– Det hadde vært artig å utfordre brannmesteren. Brannstasjonen bør jo være med. Jeg utfordrer også tingsrettsjustitiarius Unni Sandbukt slik at vi kan få tingretten på plass i Pepperkakebyen. Til slutt håper jeg noen her i byen tar ansvar og baker ei bru. Tromsøya er jo helt avhengig av bruene, sier Hjort.