Foreldrene mener forholdene i barnehagen både går på sikkerheten og helsa løs for ungene. De har derfor kontaktet Fylkesmannen i Troms i håp om at det skjer noe.

Dobbeltrolle

– Vi foreldre er svært fortvilt over situasjonen og oppriktig redd for barnas sikkerhet og vel i barnehagen. Vi kan rett og slett ikke ha det slik. Vi håper at du kan bidra til å hjelpe byråden med en snarlig løsning, heter det i oppfordringen fra Trine Risvik, foreldrerepresentant i barnehagen.

I oktober sto foreldrene fram i iTromsø og ba kommuneoverlegen komme på banen.

– Hva håper dere å oppnå ved å kontakte fylkesmannen?

– Å få fortgang i saken, bli tatt seriøst og få ting gjort. Hittil har det vi har påpekt bare blitt feid under teppet, sier Risvik til iTromsø.

Fylkesmannen i Troms gir kommunen frist til 18.desember å komme med en redegjørelse og en oversikt over hvilke eventuelle tiltak kommunen som tilsynsmyndighet mener kommunen som barnehageeier skal iverksette. Tromsø kommune har en dobbeltrolle som eier av kommunale barnehager og barnehagemyndighet for både private og kommunale barnehager.

– Det vil si at Tromsø kommune som eier av Trondjord barnehage har ansvar for å drive barnehagen i samsvar med barnehageloven, skriver fylkesmannen i brevet til kommunen.

Rett til trygt miljø

Fylkesmannen har veiledningsansvar og fører tilsyn med at kommunen utfører oppgaven den som barnehagemyndighet er pålagt i barnehageloven.

– Alle barn har rett til et trygt miljø som fremmer trivsel og læring, og skal drives etter barnehageloven og rammeplan for barnehagens innhold. Det er viktig at foreldrene med sikkerhet ved at barna deres får et trygt og kvalitativt godt tilbud på dagtid, skriver fylkesmannen.

Kommunen er klar over problemene.

– Jeg kan ikke love når det blir gjort noe med barnehagen på Trondjord som er en av mange distriktsbarnehager som trenger mye rehabilitering og store tiltak, uttalte Anna Amdal Fyhn, byråd for oppvekst og utdanning, i kommunestyret i oktober.

På befaring

Sp-politiker Ann Sissel Enoksen mener foreldrenes henvendelse til fylkesmannen er et fortvilt rop om hjelp.

— Det at de søker råd og hjelp hos fylkesmannen er litt spesielt. Det er ekstraordinært når foreldre føler frykt ved å sende ungene i barnehagen.

To rådgivere fra kommuneoverlegen var på befaring i Trondjord barnehage forrige mandag, for å vurdere forholdene etter forskrift om miljørettet helsevern, også kalt barnas arbeidsmiljølov.

– Rapporten er ikke ferdig ennå, så jeg kan derfor ikke si hva konklusjonen blir, sier kommuneoverlege Trond Brattland.

Trondjord Barnehage Foto: Ronald Johansen