UMM arrangeres for ungdommer under 26 år som spiller klassisk musikk.

Bak konkurransen står en rekke av organisasjonene tilknyttet de kommunale kulturskolene rundt om i landet — eksempelvis Norsk kulturskoleråd, Norske Musikklæreres Landsforbund og Norges Musikkorps Forbund.

Finale i Oslo

Årets landsfinale ble gjennomført i Oslo, og der klarte fagottspiller Elias Skogdal å få førstepremie i sin kategori — treblåsere.

– Jeg var veldig spent på forhånd, så det var veldig morsomt å få så mange poeng at jeg fikk førstepremie, sier Skogdal til iTromsø.

17-åringen går andre ring på musikklinja på Kongsbakken, og spiller fagott både i korps og i Tromsø byorkester.

– At jeg fikk en førstepremie er veldig inspirerende. Jeg har nå fått bekreftet at jeg kan nå langt om jeg vil, sier han.

Skal studere musikk

Det er halvannet år til han går ut fra Kongsbakken, men allerede nå har han bestemt seg for å fortsette med musikkarrieren.

– Jeg skal studere musikk etter videregående, men hvor jeg gjør det har jeg ikke bestemt ennå, sier Skogdal.

I tillegg til treblåser-kategori ble det konkurrert på piano, messingblåseinstrumenter, slagverk, samt i duo og ensemble.

Hver kategori er inndelt i fire alderstrinn.

Fra Tromsø var det ytterligere tre unge musikere som kapret fine plasseringer. Trombonist Sigurd Skogdal fikk en andrepremie, og Stine Maren Steien og Susanne Blamire fikk henholdsvis tredjepremier i piano og eufonium.

Ingen til finale

De som konkurrerer i de forskjellige klassene og kategorien blir vurdert etter en poengskala. Om man oppnår et vist antall poeng får man første-, andre – eller tredjepremie.

De beste førstepremievinnerne i hver kategori går videre til en finale, og blant dem blir seks plukket ut til en superfinale.

Vinner ble fløytespiller Kristin Hammerseth fra Sarpsborg.

Ingen av Tromsø-musikerne klarte å kvalifisere seg til finalene, men Elias Skogdal vant Inspirasjonsprisen — som ga 7.000 kroner i premiepenger..

Cirka 90 ungdommer deltok i UMM i Oslo.

POENGGIVENDE: Elias Skogdal spilte fagott på UMM. Foto: Privat Foto: Privat