– Vi har ikke hausset opp besøksanslagene. Vi har arbeidet med besøksanalyser for svømme – og badeanlegg i over 20 år og har gitt råd til kommuner og andre potensielle utviklere. Faktisk har ingen av våre analyser bommet hittil, sier Eyvind Øglænd Marcussen, fagansvarlig for badeanlegg og idrettsbygg i Asplan Viak.

Les også: - Opphausing av badeland.

Dårlig eksempel

Han svarer dermed på spørsmålene fra Næringsforeningen i Tromsøregionen om realismen i et besøksanslag på 230.000 i folkebadet som planlegges på Templarheimen.

Næringsforeningen viser til Aquarama i Kristiansand som har budsjettert med 225. 000 besøkende i år, og som siden åpningen i mars til september har hatt 90.000 besøkende.

– De har bare vært åpen siden påske og været i sommer og høst innbød til utendørs bading. I tillegg har badelandet i Kristiansand dyrepark utvidet stort med både innendørs – og utendørs badeanlegg, med åpent fra påske til oktober, sier Marcussen.

Les også: Støtter skøyte- og badeanlegg.

Han viser til Østfoldbadet i Askim, som har besøk mellom 140.000 og 180.000 i de 13 årene det har vært i drift. Prognosen var på 150.000, pluss minus 20 prosent.

Sørlandsbadet i Lyngdal har etter seks års drift mellom 140.000 og 160.000 besøkende, prognosene var på 150.000 besøk, pluss minus 15 prosent.

Advarer mot ny lokalitet

– Disse badeanleggene er langt mindre og ligger på små steder mye mindre enn Tromsø. De har så stor suksess at de har utvidet tilbudene sine i etterkant. Eller se på Drammensbadets over 300.000 besøkende mot Tromsøbadets 230.000.

Næringsforeningen tar også til orde å vurdere lokalisering av folkebadet mer sentrums – og kystnært, noe som vil gi økt bruk av sentrum.

Det mener Eyvind Øglænd Marcussen er interessant, men vil bety mange års utsettelse.

– En ny lokaliseringsdebatt vil dytte badelandet fram mange år i tid. Med Templarheimen vil det kunne være klart om fire til fem år. Det er ikke bare å flytte det til en tomt i sentrum. Det betyr ny regulering, og prosjektet settes på vent lenge. Tromsøbadet på Templarheimen vil etter vårt syn bli en stor suksess, med positive synergier for byen og regionen, sier Marcussen.