Vi har nylig lagt et valg bak oss, og året har vært særlig preget av synlige politikere.

I sommer gjennomførte NorgesBarometeret en undersøkelse blant landets kommunepolitikere, der 1328 svarte.

Undersøkelsen viste at fire av ti lokalpolitikere har blitt utsatt for mobbing, sjikane eller annen upassende oppførsel på grunn av sitt verv.

I Troms svarte 39 prosent av 56 politikere at de har blitt utsatt for sjikane, mobbing eller annen upassende oppførsel.

Føler seg mobbet

En politiker det har stormet særlig rundt den siste tiden, er fylkesrådsleder Pia Svensgaard (Ap).

Tiden etter at fylkeskommunens økonomiske situasjon ble gjort kjent, har vært tøff for fylkesrådslederen. Hun forteller at hun har opplevd de siste to-tre ukene som en tung belastning.

– Jeg har vært i mange kriger, for å si det sånn, men jeg har aldri opplevd noe lignende som nå. De to-tre ukene etter at vi begynte å snakke om fylkets økonomiske situasjon i det offentlige rom, har det tatt løs på en måte som jeg aldri har opplevd tidligere, sier hun.

Fylkesråden medgir at hun rett og slett sitter igjen med en følelse av å bli mobbet.

– Det er klart at når man er politiker med ansvar, så må man tåle en del — man skal tåle en del. Men vi er også mennesker, og kan heller ikke være fritt vilt, forklarer hun.

Tøft

Ifølge Svensgaard har spesielt personfokuset på henne de siste ukene vært tøft å forholde seg til.

– Det er greit at jeg er øverste leder i fylkesrådet, men arbeidet vi gjør er forankret i grupper og i partier. Det er en svær prosess. Når man da kun fokuserer på personen, så oppleves det som en belastning, forteller hun.

– Har denne erfaringen påvirket viljen til å fortsette som politiker fremover?

– Når man er oppe i en sånn storm som dette, så begynner man å tenke på om man vil ha et sånt liv. Et liv hvor alle kan angripe deg fra alle kanter, svarer hun og fortsetter:

– Men når det er sagt, så har jeg påtatt meg dette, og er absolutt innstilt på å gjøre en jobb politisk. Så får vi se hva vi ender opp med etter de kommende budsjettforhandlingene.

Frp

Over halvparten av Frp-politikerne som har svart i undersøkelsen, har blitt utsatt for upassende oppførsel.

Det kan varaordfører i Tromsø kommune, Anni Skogman kjenne seg igjen i.

– Jeg vil tro at det handler om at vi er litt store i kjeften selv. Vi krever og vi forlanger, og via det blir vi også synlige. Jeg tror grensa for å «ta» en Frp"er lavere, mener hun.

Selv har hun opplevd å få trusselbrev i posten — tre stykker — der hun i det ene ble drapstruet. Dette før hun tiltrådte som varaordfører.

– Men det som er viktig å huske på her er at det ikke så mange som bryr seg om Anni Skogman, men mange som bryr seg om rollene mine. Det er noe som heter at det «ikke er hvordan du har det, men hvordan du tar det». Vi er i en jobb der vi har sagt vi vil i offentlighetens lys, og da må vi tåle kritikk, men vi skal ikke tåle å bli trakassert, mener Skogman.

– Det er personen som føler seg trakassert som må sette sine egne grenser, mener hun.

Trusler

Nylig avtroppede leder for SpU, Sandra Borch, legger ikke skjul på at det var tungt i perioden der det stormet som verst.

– Jeg har opplevd både drapstrusler og innbruddsforsøk, og har levd med hemmelig telefonnummer og på hemmelig adresse. Brev og SMSer med drapstrusler ble nesten en del av hverdagen, forteller Borch.

Hun har tatt tøffe politiske saker opp til diskusjon, og forventet reaksjoner, men ikke at det skulle ble så ille.

– Det tok på motivasjonen. Det er synd, for jeg tror mange kvier seg for å gå inn i politikken, fordi man ser at det er mye hets og sjikanering. Det er en tøff tilværelse, sier hun.

Borch er overrasket over at så mange som fire av ti lokalpolitikere opplever sjikanering, og tror mange som hetser ikke makter å se mennesket bak politikeren.

– Mobbing har alltid vært en del av samfunnet, men med sosiale medier har det blitt enda enklere.

Kommentarfelt

Magnus Mæland, som inntil Høyre trakk seg fra Fylkesrådet i forrige uke var fylkesråd for utdanning, har de siste ukene sittet mitt i saken om skolekutt i fylket.

– Man kan jo bare lese det som står om en på Facebook, eller i kommentarfeltene under sakene. Det er mye hardt som står der og mye «skjitslenging». Jeg blir kaldt både evneveik, inkompetent og umoden, forteller han.

Allikevel tror han ikke mannlige politikere møter i nærheten så mye sjikane som kvinnelige.

– Jeg har ikke opplevd konkrete trusler, og tar meg ikke nær av det som skrives i kommentarfeltene. Hvis jeg hadde fått trusler hadde jeg anmeldt over en lav sko.

BREV: Varaordfører Anni Skogman (Frp) har mottatt flere trusselbrev. Hun tror det er veldig forskjellig fra person til person hvordan de opplever trakassering og kritikk. Foto: Lars Åke Anderssen Foto: Lars Åke Andersen
HETS: Sandra Borch har opplevd både drapstrusler og innbruddsforsøk. Foto: Preben Olsen. Foto: PREBEN OLSEN
"SKJITSLENGING": Magnus Mæland (H) opplever mye "skjitslenging" i kommentarfelt og på Facebook. Hadde han opplevd konkrete trusler hadde han ikke vært i tvil om å anmelde. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen