For sjette året på rad arrangerte den rusfrie institusjonen Kafé X, i samarbeid med Buktafestivalen, julegrøt for alle. Og før det var gått en time, var det nesten helt tomt for grøt.

– Det er helt fantastisk at så mange har tatt turen hit. Vi ser jo at det blir mer og mer populært for hvert år som går. Nå er vi vel omtrent 50 stykker inne her, og vi har grøt til ca. 90 personer, forteller daglig leder ved Kafé X, Asbjørn Larsen.

Et lite skår i den ellers trivelige sammenkomsten er et purrebrev fra Larsen til kommunen om midler til å drive cafeen videre. Ifølge han selv er det snakk om til sammen 480 000,-. Det første brevet ble sendt for flere uker siden.

– Vi trenger to faste ansatte her som kan være med på å holde cafeen åpen hele uka. Det er ikke snakk om mye penger, så jeg er skuffet over at kommunen ikke har svart meg enda.

Uverdig av kommunen

Også sjef for Buktafestivalen, Lasse Lauritz Pettersen, syns det er merkelig at ikke organisasjonen får støtten de fortjener.

– Jeg tror Kafé X betyr mye mer enn det folk tror og ser. Det er utrolig trist at de ikke får en langsiktig og forutsigbar og trygg finansiering, forteller Pettersen.

Den ferske festivalsjefen mener at om kommunen trår til med de nødvendige midlene, vil de unngå større utgifter når noen av kundene faller utenfor grunnet et eventuelt redusert tilbud.

– Folk må våkne litt opp å se dette. Jeg syns det er utrolig trist at hvert år er det nye søknadsrunder. Det er uverdig etter at de har skapt et tilbud som virkelig kommer samfunnet til gode.

Unikt tilbud i Norge

Pettersen opplever også at Kafé Xs konsept er mer unikt enn han tidligere hadde trodd. På hans mange reiser rundt om i landet møter han flere og flere som blir inspirert av konseptet.

– Hver gang jeg forteller andre kolleger i festivalbransjen om Kafé X, sier de alltid at dette er unikt og lurer på hvorfor ingen har tenkt på dette før.

– Dette er alle sitt ansvar. De kan ikke bare gi ansvaret til to stykker og tenke at det skal ordne seg. Vi har 15 stykker innom daglig og til sammen 40 forskjellige brukere i uka. 7 av 10 sier direkte til oss at Kafé X er grunnen til at de klarer å holde seg rusfri. Vi ber om en relativt liten sum. Om noen nå faller utenfor på grunn av at vi må kutte i tilbudet, vil det koste kommunen ti ganger så mye som det vi ber om, sier Larsen.

Må vente

Kristoffer Kanestrøm lover pengesvar til Kafé X i neste uke.

- Byrådet har foreslått å gi tilskudd av samme størrelse som i år, med regulering i prisvekt. Vi kan imidlertid ikke gi Kafé X noe endelig svar på dette før forslaget har blitt behandlet i kommunestyret. Det vil skje onsdag eller torsdag i neste uke, sier Kristoffer Kanestrøm, byråd for helse og omsorg.

Kanestrøm skulle gjerne sett at kommunen kunne ha gitt kafeen enda mer i tilskudd.

- Dessverre tillater ikke budsjettet vårt det. Kafé X vil i alle fall ikke få noe mindre penger enn de siste årene, påpeker byråden.