Ikke mange 21-åringer velger seg inn i bussyrket, og snittalderen på sjåførene nærmer seg kollektiv pensjonsalder i den samfunnsnødvendige transportnæringa.

– Du føler ikke at du går mot strømmen som så ung bussjåfør?

– Føler ikke jeg går mot strømmen. Jeg vil kjøre buss, og tenkte bare jeg skulle få tak i førerkortet og begynne en plass, sier Theodorsen.

Bor i campingvogn

Bussertifikatet fikk han i september, og første jobbmulighet bøy seg på Målselv. Sånn havnet Theodorsen i ei campingvogn på gården til en gammel kollega i posten.

I en tid der det på innlandet allerede har vært opptil 20 minusgrader, ser Theodorsen ingen problemer med sin enkle og portable boenhet.

– Jeg har kjøpt ei godt isolert vogn, og har ikke hatt noe problemer med å holde varmen. Bruker både gass og strøm for å varme opp, og vann har jeg også god tilgang på, forklarer han.

-Jeg trives godt.

Mål om flybuss

Han har fagbrev som yrkessjåfør, og har jobbet med lastebiler og vogntog i to og et halvt år. Sånn sett var det ikke noen stor overgang for å manøvrere busser i et utfordrende nordnorsk klima.

– Litt utfordrende har det vært, med mildvær og kjettingbruk. Men det er sånn man lærer, og jeg har vært heldig og ikke havnet i noen ekle situasjoner.

Selv om han nå kjører i distriktet, drømmer han om å komme seg tilbake til Tromsø.

– Jeg har veldig lyst til å kjøre flybussruta eller andre langturer, derfor er Cominor selskapet som er aktuelt for meg. Nobina gjør ikke like mye av det, sier Theodorsen.

Familiejul

Veien mot målet har vært dyr. Etter å ha jobbet for Posten både i Tromsø og på Andslimoen, valgte han å betale hele bussertifikatet av egen lomme.

– Det er veldig dyrt å komme inn i yrket, og det er synd det. Man trenger jo sjåfører hele tiden. Å få til ei lærlingordning på persontransport hadde vært fint.

Familien hjemme på Ringvassøya har støttet den målrettede bussjåføren hele veien. Det er også der han er denne frihelga, før han kjører de 2,5 timene tilbake til jobb søndag kveld.

– De synes bare det er artig, og er glad for at jeg prøver. Jeg har fått veldig mye skryt og hjelp hjemmefra til å komme dit jeg er i dag.

– Blir det julefeiring i campingvogna?

– Nei, jeg skal nok hjem til ordentlig julestemning med familien.

FØLGER BUSSDRØMMEN: Selv om det har gjort at han nå bor i ei Campingvogn på Finnsnes, er 21-åringen fra Ringvassøy storfornøyd med jobben for busselskapet Cominor. Etter hvert håper han å få jobbe på flybussen i Tromsø. Foto:Jan-Erik Bergstad / Troms Folkeblad Foto: Jan-Erik Bergstad
VIL TILBAKE: På sikt håper Theodorsen å få jobbe på flybussen i Tromsø. Her koser han seg i sitt potable hjem på Finnsnes. Foto: Jan-Erik Bergstad