Kjernen i konflikten er at den privateide havnen Risavika i Stavanger nekter å undertegne en tariffavtale som gir havnearbeiderne fortrinnsrett til arbeidet ved havna.

– Det er ikke noe særskilt eller noe eget ved klausulen om fortrinnsrett, men innenfor det som er vanlige lønnsvilkår for havnearbeider, sier leder i NTF, Roger Hansen.

Sosial dumping

Likevel forteller Hansen at den avtalen sier NHO Logistikk og Transport i Stavanger nei til.

– De vil heller bruke skipets mannskaper, som verken får hviletid eller betaling for det ekstra arbeidet til deler av lossingen og lastingen. Det er rein sosial dumping, og derfor en viktig prinsipiell sak for oss, forklarer han.

Hansen forteller videre at en arbeidsavtale uten fortrinnsrett vil være et brudd på ILO-konvensjon 173, som er en internasjonal avtale Norge har ratifisert.

– Vi er forpliktet til å følge den, men NHO Logistikk og Transport ønsker ikke det lengre. Det er dette dreier seg om, sier han og fortsetter:

– Derfor har vi nå tatt ut havnearbeiderne i Tromsø og Mosjøen i sympatistreik, og diskuterer kontinuerlig videre tiltak.

Frykter for fremtiden

Leder i Tromsø Havne – og Transportarbeider forening, Geir Ingebrigtsen, forteller foreningen stiller seg fullt og helt bak det sentrale vedtaket om streik.

– Om de ikke får tariffavtaler i henhold med ILO-konvensjon, hva vil så skje neste gang? Dette gjelder alle landets arbeidere, og er veldig viktig sak som må få en avklaring, forklarer han.

Ingebrigtsen ser for seg at streiken i Tromsø fort kan bli langvarig.

– De har jo holdt på med boikotten i Stavanger siden 1. november, sier han.

For havnen i Tromsø betyr dette at all lossing og lasting fra transportarbeiderne vil stoppe opp, og havnen blir nødt til å bruke sine egne folk,

– Vi har blant annet tre mann på nordgående Hurtigrute, og på sørgående er det kun oss, informerer Ingebrigtsen.

– Hva betyr dette for passasjerene?

– Vi vil gjøre alt for å være behjelpelig for passasjerene og deres velvære. De vil ikke rammes av streiker, da det kun gjelder lossing og lasting av gods, svarer Ingebrigtsen.